Германските фермери притеснени от цените на дизела – 1,56 евро/литър

сеитба пшеницаЦените на дизела за фермерите в Германия се превърнаха в изключително важен фактор на разходите. В средата на октомври те трябваше да плащат средно по 1,564 евро на литър. Това е с 5 цента по-високо от предходния рекорд през ноември 2018 г.

В същото време земеделските производители и други купувачи на дизелово гориво трябва да похарчат около 47 % или 50 цента повече за горивото, отколкото през октомври 2020 г. С натоварване на резервоара от 150 литра, това са допълнителни 75 евро, изчислява Agrarheute.com.

Днес, сряда (20 октомври), онлайн порталът Petrolpreis.de съобщава за средна цена на дизела от 1,564 евро за литър, в регионален диапазон от 1,54 до 1,60 евро. В същото време цените са с около 15 цента по-високи от предходния месец. Не само рязкото покачване на цените на суровия петрол и природния газ повишава цената на дизела и бензина. Данъкът върху CO2 също има своя дял в много високите цени на дизела и другите горива.

Асоциацията на индустрията за минерални масла (MWV) е изчислила следните надбавки (включително ДДС) от сертификатите за CO2, които понастоящем са на цена 25 евро за тон CO2: Доплащането за CO2 е 6,9 цента на литър за първокласен бензин и 7,884 цента за дизел и масло на литър. Тъй като цените на CO2 продължават да растат, тези разходи също ще продължат да се увеличават независимо от съответните цени на енергията и суровия петрол, и трябва да се удвоят до 55 евро на тон до 2025 г.

На енергийната борса на EEX сертификатите за CO2 или така наречените права за замърсяване на изкопаеми горива, които стават все по-оскъдни, струват понякога 64 евро на тон – почти три пъти повече от преди година при около 23 евро на тон.

В допълнение към много ниските запаси в световен мащаб и големия дефицит в производството на петрол, пазарът на енергията на газ е този, който допълнително повишава цените на мазута. Поради много високите цени на газа някои компании се опитват да преминат към петрол, включително за производство на електроенергия. В момента ситуацията очевидно е такава, че поради високите цени на газа и недостига на въглища, всеки ден се търсят допълнителни половин милион барела петрол.

Анализаторите предполагат, че това ще остане така през цялата зима на 21/22. Това означава, че развитието на цените ще продължи да сочи нагоре през следващите няколко седмици.

Leave a Comment