Фон дер Лайен призова страните да съкратят данъци и осигурят помощи заради енергийната криза

Урсула фон дер ЛайенДнес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен  се обърна към пленарната зала на Европейския парламент относно подготовката на заседанието на Европейския съвет на 21-22 октомври, което се фокусира върху енергийната криза. Припомняйки, че внасяме 90% от газа, който консумираме, председателят подчерта, че Европа днес е твърде зависима от газа и вноса му, което прави държавите членки уязвими. Отговорът е свързан с диверсификацията на доставчиците и с ускоряване на прехода към чиста енергия. „Европейската зелена сделка е в средносрочен и дългосрочен план стълб на европейския енергиен суверенитет през 21-ви век“, каза председателят.

За решаване на ситуацията в краткосрочен план тя призова държавите да облекчат уязвимите семейства и бизнеса.

„Някои мерки могат да бъдат предприети много бързо, съгласно настоящите правила на ЕС. Това включва облекчения за бизнеса – особено за малките и средни предприятия – чрез държавна помощ, целенасочена подкрепа за потребителите и съкращаване на данъците и таксите за енергия. Тук държавите -членки могат да действат много бързо“, заяви фон дер Лайен.

Чрез програмата за възстановяване NextGenerationEU на ЕС вече са заделени 36 милиарда евро за чиста енергия – от водород до вятърна енергия от морето, каза още председателят на ЕК. Само „истинската европейска екипна работа“ ще може да постигне това, каза президентът.

Leave a Comment