Превратът срещу „От фермата до трапезата“ в Европарламента не успя

Резолюцията все пак изисква ЕК да наложи на държавите обвързване между целите за намаляване на употребата на пестициди, торове и антибиотици и финансирането чрез Общата селскостопанска политика

Европарламент в СтрасбургСлед като вчера Европейския парламент публикува резолюцията в подкрепа на стратегията „От фермата до трапезата“, медии в Европа обхванаха в коментари събитията на 18 и 19 октомври в Страсбург.

Преди заседанието на евродепутатите стана ясно, че мощни земеделски организации от държавите членки на съюза, начело с Копа и Кожека, са лобирали за отпадане на най-чувствителните изисквания на стратегията, а именно ограничаване на пестицидите с 50% до 2030 г., на торовете – с минимум 20 на сто и на антимикробните препарати също с 50 процента. Другата цел – до 2030 г. биологичното земеделие да обхване 25% от обработваемите земи, също бе подложена на критика. Дори и от земеделското министерство на САЩ пристигнаха коментари, че прилагането на Зеления пакт ще намали обема на селскостопанската продукция на ЕС с 12%, ще оскъпи цената на земеделските храни и ще увеличи глада в световен план.

Вчера обаче зелените евродепутати отпразнуваха резултата, който можеше да се окаже много различен, след като групите за агробизнес и лобито на земеделските производители в ЕС Копа & Кожека притиснаха десните евродепутати да предложат промени в текста в последния момент, които биха провалили стратегията на най-строгите ѝекологични мерки.

„Ние победихме всички опити на Копа и Кожека за разводняване на текста! Това е огромна стъпка за дребно земеделие и устойчиво земеделие“, написа в туитър Томас Уайц, австрийски депутат от Зелените.

Пека Песонен, генерален секретар на Copa & Cogeca, каза пред „Политико“: „Ние се ангажираме с устойчивостта, но трябва да я направим практична и реалистична, така че фермерите да могат да я прилагат“, каза той. Лобистът на земеделските производители заяви, че има погрешно схващане, че организацията на кооперативите Копа е тормозила по някакъв начин евродепутатите, и каза, че тактиката на неговата организация не се различава от екологичните групи, които също започнаха сериозно нападение срещу евродепутатите, за да осигурят желаните резултати.

Резолюцията все пак призовава Брюксел да наложи обвързващи правни цели на държавите за намаляване на употребата на пестициди, торове и животински антибиотици в селското стопанство, и изисква да се направи изрична връзка между Зелената сделка и Общата селскостопанска политика на Европейския съюз от 270 милиарда евро.

В първоначалния кръг на гласуване много членове на дясноцентристката Европейска народна партия гласуваха за спорни промени, като например премахване на призива за задължителни етикети за хранене на хранителни продукти и заличаване обвързващите цели за намаляване на агрохимикалите.

Но мнозинството от членовете на ЕП в крайна сметка отхвърлиха всички усилия за промяна на резолюцията, с изключение на едно изменение, призоваващо Европейската комисия да извърши „стабилни, научни предварителни оценки на въздействието“ върху всички предстоящи правни предложения.

Аня Хазекамп, холандски лев евродепутат, която е съавтор на резолюцията, каза, че е „наистина щастлива и облекчена“, че нито една от големите промени не е успяла.

Херберт Дорфман, италиански депутат от ЕНП, който беше другият съавтор, твърдеше по време на парламентарните дебати, че твърде голяма част от тежестта на зеления преход се поставя върху земеделските производители, а не върху потребителите или хранително-вкусовата промишленост.

Приемането на окончателната резолюция означава, че евродепутатите също подкрепиха увеличаването на дела на земеделските земи, които се обработват биологично през това десетилетие – въпреки че докладът не съдържа призив за поставяне на целта за увеличаване от около 8 % на 25 % правно обвързващи.

Законодателите сигнализираха за съгласието си, че блокът трябва да приеме задължителен етикет за хранителна стойност отпред на опаковката на хранителни продукти, който ще бъде хармонизиран в целия ЕС.

При гласуването на общата стратегия 452 евродепутати гласуваха „за“, 170 гласуваха „против“ и 76 се въздържаха.

Leave a Comment