Фермери от различни страни се готвят за продажби на уловения в почвата въглерод

Проблемът е, че липсва глобален протокол за измерване, отчитане и проверка на въглеродните кредити от земеделието
Двама предприемачи във Великобритания създадоха въглеродна банка и планират скоро да пуснат 10 000 тона от сертифицирания в почвата въглерод
Половината от световната земя се използва за отглеждане на нашата храна. Ново поколение „въглеродни фермери“ кара земята им да абсорбира парниковите газове, вместо да ги изпуска.
май
Въглеродни фермери
Ниско разположени и наслоени с глина, почвите на Молескрофт фарм в Източен Йоркшир никога не са били лесни за култивиране. Водена от непрекъснато намаляващата производителност, земята беше изтласкана до своите граници в продължение на десетилетия – повече проходи с машини, повече торове, повече пестициди. Тези интензивни земеделски практики поддържаха фермата на повърхността, но под повърхността почвата умираше.

„Земята е била обработвана много конвенционално, така че е била претоварена и е загубила органичната си материя“, спомня си управляващият директор Тамара Хол, която се присъедини към имението през 2003 г. „Трябваше да се променим поради екологични причини, както и поради рентабилност“, разказва Би Би Си.

И така, малко по малко, Молескрофт фарм промени технологията с мисълта за устойчивост. Основните култури във фермата – пшеница, грах, боб и ечемик – бяха разширени, дренажът беше подобрен и бяха пръскани по-малко химикали. Култивирането също беше намалено, с много по-малко оран и обработка на почвата, за да се сведе до минимум нарушението на почвата.

За здравето на земята и нейния дългосрочен потенциал за добив, Хол вярва, че нейните интервенции са били изключително положителни. Но в краткосрочен план тези регенеративни практики бяха скъпи, тъй като добивите паднаха, носейки риск от финансов недостиг. Решението на този проблем на Хол, почива под краката й: въглерод в почвата.

„Засаждаме много растения като фацелия и черен овес, които улавят въглерод от въздуха и го депонират в земята. След това, когато натрупаме достатъчно, ще продадем този въглерод като кредит на компании, които се опитват да компенсира техните емисии. Това се нарича въглеродно земеделие.“

Въглеродното земеделие се стреми да улавя емисиите, а не да ги създава. Предизвикателството е да се направи тази форма на регенеративно земеделие финансово жизнеспособна, като се плаща на собствениците на земя да възстановяват деградиралите почви, като превръщат нивите си в огромни гъби от CO2.

Постигането на това изисква набор от регенеративни техники. Покривните култури са особено популярни – полета, покрити с треви, зърнени култури, бобови растения и други растения, които извличат въглерод от въздуха по време на фотосинтезата, след което го съхраняват в почвата отдолу. След няколко години и няколко щателни измервания, които да покажат променящото се съдържание на въглерод в почвата, секвестираният въглерод се сертифицира и прехвърля в кредити, преди да бъде продаден.

Фючърсна въглеродна банка

За своите поддръжници въглеродното земеделие обещава смел нов селскостопански бизнес модел – модел, който се бори с изменението на климата, създава работни места и спасява ферми, които иначе биха могли да бъдат нерентабилни.

Европейската комисия популяризира практиката като част от новата си стратегия „От фермата до трапезата“, като стартирането на пазар на въглеродни кредити за целия ЕС се очаква по-късно тази година. Подобни ходове се извършват в Съединените щати с неотдавнашното приемане на Закона за нарастващите климатични решения, насочени към въглерода, а също и във Великобритания, където частните проекти растат с бързи темпове.

Устойчивата фючърсна въглеродна банка е едно такова предприятие. „Ентусиазмът около улавянето на въглерод наистина се е увеличил през последните няколко години“, казва Пол Роудс, съдиректор на базирана в Йоркшир консултантска компания за устойчиво земеделие. Желаещи да разпалят този нарастващ интерес към зеленото земеделие, Роудс и бизнес партньорът му Стив Кан наскоро създадоха своята въглеродна банка: схема, която помага на британските фермери да използват и в крайна сметка да спечелят от улавянето на CO2.

Предлагайки съвети за възстановяване на почвата, диверсификация на културите, покривни растения и техники на отглеждане, двамата скоро ще пуснат на пазара първоначални 10 000 тона от сертифицирания в почвата въглерод.

На този етап, при продажбата могат да възникнат проблеми. Докато някои земеделски производители са направили десетки хиляди паунда от своя изолиран CO2, има дълбоки опасения около така наречените фантоми кредити – въглеродни единици със съмнителен произход, които могат да нямат никакво обезпечение в действителност.

Това е въпрос, който йоркширците приемат изключително сериозно. „От жизненоважно значение е да бъдем статистически стабилни, така че няма да продаваме никакви кредити, докато не приключи сателитният анализ и анализът на почвата във фермата, не се съгласува сеитбообращението със земеделския производител и процесът на сертифициране не бъде успешно управляван“, обяснява Стив Кан.

С това ниво на научна строгост, двамата са уверени, че могат да продават въглеродни кредити предварително, като използват система за моделиране за прогнозно бъдещо улавяне. В процеса са включени строги проверки и баланси, включително дистанционни сензори за наблюдение на усвояването на въглерод в реално време и 40% буфер в случай, че прогнозите се окажат неправилни.

Животновъди в Австралия гледат в същата посока

На северния бряг на Нов Южен Уелс в Източна Австралия се правят подобни сметки. За пасищата на едър рогат добитък и селското стопанство Лорейн Гордън казва, че въглеродното земеделие е колкото екзистенциален императив, толкова и финансово начинание.

„Тук сме на първа линия на изменението на климата – скоро ще има цели обширни земя, които просто няма да могат да се обработват както преди“, казва Гордън. — Само вижте пожарите, с които трябва да се справяме .

Решена да изиграе своята роля в решението за климата, Гордън обучава австралийските собственици на земя за ползите от възобновяващото земеделие и въглеродното земеделие. В собствения й имот, Moffat Falls, смесени пасища, гъмжащи от биоразнообразие, са с дълбоко вкоренени растения и бобови култури, които впръскват в почвата CO2 от въздуха със забележителна скорост .

Говедовъдството може да бъде изключително въглеродно интензивна форма на земеделие, отговорна за 65% от емисиите на парникови газове от добитъка. Но Гордън предприема мерки, за да сведе до минимум въздействието на стадото си, като държи добитъка прибран и се движи бързо, като винаги обръсва горния слой трева, за да даде време на земята да се възстанови. Това, казва тя, е от решаващо значение за улавянето на въглерод в почвата.

„Копитните животни са жизненоважни, защото тук действат копитата, които раздвижват тревите и семената, които остават спящи на земята“, казва Гордън. „Кравите са ключови за активиране на целия процес на улавяне на въглерод и ускоряване на фотосинтезата.“

След време Гордън възнамерява да продаде секвестирания си въглерод или на австралийското правителство, или на бизнеса. Имайки това предвид, тя е заета със създаването на системи за наблюдение, за да определи количествено колко CO2 поглъща Moffat Falls. Този процес бележи траен преход в нейните земеделски приоритети. „Нямаме време да бъдем половинчати“, казва Гордън, а отказът от регенерация не е опция.

„Няма смисъл да улавяте емисиите в почвата, ако няколко години по -късно ще се върнете към същите стари интензивни техники, които ще изпратят поток от изолиран въглерод обратно в атмосферата.“

Глобални стандарти?

След като фермер се е ангажирал с улавянето на въглерод, той трябва да намери платформа за продажба на кредитите си. Въглеродните пазари работят малко като фондовите борси – цените вървят нагоре и надолу с променящите се посоки на търсенето и предлагането. Както при всяка търгувана стока, може да се очаква ниво на колебание на разходите. Това, което липсва обаче, са ясни, универсални стандарти, управляващи общността за въглеродно земеделие.

„Има много инерция зад схемите за улавяне на въглерод, но няма глобален протокол за измерване, отчитане и проверка на кредитите“, обяснява Франческа Котруфо, почвен еколог от Държавния университет в Колорадо. „Поради това все още няма равни условия за фермерите или набор от протоколи, които всички да да следват.“

Тази фрагментация се усложнява от присъщата променливост на химията на почвата. Концентрациите на въглерод в две части от земята, разположени само на няколко фута една от друга, могат да се различават драстично, дори ако пробите са взети на една и съща дълбочина. Това отваря вратата за погрешни тълкувания и непоследователност, с риск фермерите да получат заплащане за въглерод, който всъщност не са изолирали.

Стандартизирането на техниките за отчитане няма да коригира това – необходима е и технология. Учените работят за увеличаване на производителността на измерванията на въглерода в почвата с инфрачервена спектроскопия, техника, която идентифицира компонентите на почвата, като анализира как те абсорбират или отразяват инфрачервената светлина. В съчетание със статистиката на изкуствения интелект и моделирането на екосистемите от следващо поколение, фермерите трябва да могат да изчисляват потенциала за улавяне на въглерода в почвата с по-високо ниво на точност.

Тези разработки са в процес на работа, казва Котруфо, и макар че тя би искала да ги види приложени във всяка ферма, която търгува с въглеродни кредити, това е нереалистична перспектива.

„Финансово възможно ли е да се вземат проби от всяка една ферма? Най-вероятно не, така че трябва да разберем как можем да стратифицираме пробите по начин, по който можем да правим измервания за проверка в мащаб“, казва тя.

„По този начин въглеродното земеделие може да има масова привлекателност.“

Докато не бъдат въведени универсални стандарти, някои потенциални въглеродни фермери са предпазливи да изведат кредитите си на пазара.

 

Leave a Comment