Трето поколение оризар започна да отглежда … перли

Младият Санджай Гандате от Индия сам се е научил как да накара стридите да образуват бисери. Дотук е спечелил 12 милиона рупии

Санджай, перли

Алберт Айнщайн е казал: „Ако винаги правиш това, което винаги си правил, винаги ще получаваш това, което винаги си получавал“.

Санджай Гандате от селото Парди Купи в Махаращра (щат в Югозападна Индия) също вярваше в тази мисъл и това го подтикна да опита нещо различно от традиционния начин за отглеждане на перли, който е напълно зависим от времето.

Той е трето поколение фермер. Но е поел по свой уникален път, за да допълни непостоянните си печалби от оризови полета като отглежда перли, разказва индийското издание krishijagran.com.

Дядо му, както и баща му винаги са сеели ориз в земята на предците си от 3 акра (около 12 декара). Като дете Санджай посетил фермата им и там открил много раковини край реката. Бил е очарован от историите на дядо му, разказани за черупките.

„ Дядо ми каза, че перлите се образуват вътре в тези черупки. Той обясни, че когато първата капка от първия дъжд за сезона влезе в черупките, тя естествено се превръща в перла. Тази история заинтригува толкова много, че започнах да я проучвам. “

След като изслушал много истории за перлите, той заключил, че трябва да има нещо, което влиза вътре в черупката, когато стридата е жива, за да образува перла. По време на изследването си той разбрал, че перлите не са естествено блестящи, бели и кръгли, както е показано на много снимки.

Санджай продължил да събира черупки от реката и открил, че в някои от тях има нещо във формата на камъче, което е покрито с пясък и мръсотия. По-късно той разбрал, че това са перлите.

През 2002 г., когато бил гимназист, той започнал да експериментира. Взимал живи стриди от реката и слагал в тях по едно малко камъче. След това поставял стридите в кофа, пълна с вода, и чакал дни наред. Първоначално стридите оставали живи за кратко, но това не му попречило да продължи с експеримента.

След месеци на опити Санджай установил, че перлите се образуват с химично вещество, освободено от стридата, когато почувства дразнене поради чуждо тяло вътре в нея. След почти 15 слоя този химикал придава на чуждото тяло форма на перла.

Санджай информира, че „ Точно както очите ни пускат сълзите, ако в тях има чуждо тяло, по същия начин стридите отделят химикал, който се залепва върху това тяло, за да образува перли. Това тяло обаче не трябва да е толкова голямо, че стридата да умре или да се омаломощи, че да не може да оцелее.

Когато Санджай получава резултатите, които търси, той наема сладководно езерце, събира инструменти от собственото си домакинство, за да приложи хирургично присадката към мантията и подходящи ядра във вътрешните органи на стридите.

След като настройката е готова, той извадил около 5000 стриди. Еспериментаторът каза, че са необходими около 18-20 месеца, за да се образува перла с добро качество. Но единственото условие е мекотелото да се отглежда в сладка вода и да остане живо, докато се образуват перли. Той добавил риба в езерото, за да го поддържа чисто.

След 9 месеца, в които младият фермер се грижел за перлите в скаридите все едно са бебета, съселяните започнали да му се присмиват.

Когато перлите почти се били образували, банда нападнала селото и унищожила стридите. Отчаян, Санджай се съсредоточил върху обучението си за учител и по време на ваканциите отново наел езерце. Започнал да отглежда бисери, но след това отново, когато перлите в стридите били почти готови, крадци го ограбили.

Дори това не спряло Санджай. През  2015 г. той отново започна да отглежда перли, но този път направил собствен резервоар в къщата си и отгледал почти 5000 перли. Неговото име бе споменато в обръщението на държавния министър на приходите в Индия пред законодателния съвет като пример за останалите фермери.

Санджай вярва в образованието и е студент 4 -та  година в местен университет. Той допълнително сбъдва мечтата си да стане учител, като провежда семинари и обучения за други, които искат да отглеждат перли.

„ Всички ми се противопоставяха, когато започнах отново отглеждането на перли. Родителите ми казаха, че сме бедни фермери и трябва да работим върху нещо, което ни дава достатъчно пари всеки ден, а не след година и половина, но сега дори те са доволни от печалбата, която съм направил„, казва горд Санджай.

Санджай е спечелил 12 милиона рупии (малко над 270 хил. лв.) от перли. Той казва, че този вид земеделие изисква минимални инвестиции и има висока възвръщаемост, но само ако фермерите са готови да работят усилено. Той е инвестирал 5000 рупии , за да построи резервоар за сладка вода в къщата си.  

В заключение казва: „ Искам да предам послание към фермерите, които винаги се вслушват в сърцето и ума. Опитайте различни форми на земеделие и имайте вяра в себе си. Ако работиш добре и имаш вяра, със сигурност ще успееш .”

Leave a Comment