Пловдив награди най-добрите ландшафтни архитекти и озеленители в конкурса „Л. Шевалас“

Големият приз отиде при Мирела Димитрова-Дуйар за озеленяването на пространството около Епископската базилика на Филипопол
Обща снимка на наградените пред паметника на Люсиен Шевалас

Обща снимка на наградените пред паметника на Люсиен Шевалас

За втора поредна година бяха връчени наградите на победителите в конкурса „Люсиен Шевалас“ за реализиран проект с принос към екологията и обогатяване на зелената система в Пловдив.

Люсиен Шевалас е човекът, който осъществява парковото строителство на Първото българско земеделско-промишлено изложение (1892) – оттогава е запазена градината, известна след това с името Цар Симеоновата градина, създава пловдивската Градска градина – Дондуковата градина до сегашния Природонаучен музей, както и Пепиниерата (Разсадника) при гарата – сега там са тютюневите складове. Ландшафтният архитект е и човекът, който залесява Бунарджика и Сахат тепе. Наричат го „министър на цветята“. През 1901 година е обявен за почетен гражданин на Пловдив.

Тържествената церемония се състоя пред паметника на швейцарско-българския архитект в Цар Симеоновата градина в деня, когато се навършват 100 години от кончината му – 22 октомври.

Конкурсът отличи участници в две категории – за фирми/ландшафтни архитекти, изработили проект за паркоустройство и благоустройство в Пловдив, и за граждани, които по своя инициатива са облагородили зелените площи около домовете си.

Наградата получи ландшафтния архитект Мирела Димитрова-Дуйар за озеленяването на площадното пространство около Епископската базилика на Филипопол. Призът й бе връчен от заместник-кмета Пламен Панов.

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов награди победителя във втората категория – Илия Андонов, който отглежда над 300 рози, вишни, магнолии, чинари, туя и индийски люляк в 3 градинки на улиците „Месемврия“ и „Славянска“. Той получи плакет на район „Централен“, както и градинарски инструменти и посадъчен материал.

Награди от името на район Централен бяха връчени също на ландшафтен архитект  Цветомира Галева от фирма „Галида“, „Вип Гардънс“ с ландшафтен архитект Петър Петров и „Флора дизайн“ – Стефка Георгиева.

В раздела за непрофесионалисти, награди получиха още Мария Чулова, Росица Пейчева, Надежда Мушонова. Грамотите и поощрителни награди – посадъчен материал, осигурени от ОП “Градини и паркове“, бяха връчени от зам.-директора на общинското предприятие Николай Чунчуков.

На финала наградени си направиха обща снимка за спомен пред паметника на Шевалас – вълшебникът, който за броени месеци  през 1892 г. устроил парка на Първото българско изложение  – днешната градина “Цар Симеон”. Вестта стигнала чак до редакцията на вестник “Трибюн дьо Женев” ,който с възторг писал за изложението: “Чудеса разказват за павилионите, но най-много за градинките, пещерите, фонтаните и пр., дължими на изкуството на някой си Шевалас, родом от Обон-Алман (кантон Во, Швейцария – Бел. на авторите), който не се задоволява само със садене на дървета (това, което всеки селянин може да направи), но се старае чрез тяхното място, последователност, добър избор да ги представи по-изящно и по-хубаво…”

Leave a Comment