Рисунки на стотици птици-души осветяват галерия в центъра на Пловдив

изложба птици Шри Чинмой

Импровизирана галерия в центъра на Пловдив показва необичайни рисунки на стотици птици в картините на индийския духовен учител Шри Чинмой (1931-2007 г.). Въпреки че са безмълвни върху платната, те сякаш пеят и осветяват пространството на ул. „Патриарх Евтимий“ №1 (до радио „Пловдив).

Картините в оригинал носят посланието на Шри Чинмой1IMG_20211024_115853823 за свободата на духа, въплатена в птиците, които могат да се реят из безкрайната синева.

Духовният учител и световен лидер за мир и единство на света споделя, че за него птиците имат много специално значение на духовно ниво. „Те  летят в небето, а небето е въплащение на свободата. Душата е дошла от небето. Когато мислим за птици, ние също си спомняме нашия Източник и това ни доставя огромна радост.“

изложба птици Шри ЧинмойШри Чинмой нарича изкуството си на рисуване „Джарна кала“, което означава в превод „Фонтан на изкуството“. Той започва своята поредица картини от 1991 г., когато е бил на посещение в Малта. Нарича нарисуваните създания „птици-души“. В следващите години той изобразява милиони птици като духовни посланици на мира в света. Върховната цел на Учителя е да извади човечеството от рамките, които само си е поставило, и да вдъхнови хората да открият себе си като частици от божественото начало, в което имаизложба птици Шри Чинмой чистота, светлина, простота, мир, хармония, любов. Затова Шри Чинмой, който от 1964 г. живее в Ню Йорк, е създал също така стотици хиляди авторски песни, инициирал е Пробега на мира, изпълнил е хиляди концерти в множество държави, водил е лекции и медитации, включително и в ООН.

Вчера изложбата бе официално открита с концерт на момчета от групата „Inspiration flames“ от София.

Изложбата може да бъде разгледана до 6 ноември.

изложба птици Шри Чинмой

 

 

Leave a Comment