СО2 в атмосферата достигна през 2020 г. пик, какъвто не е имало от 3 милиони години назад

Натрупването на затоплящи се газове в атмосферата се покачи до рекордни нива през 2020 г. въпреки пандемията, според Световната метеорологична организация

ТЕЦ Марица ИзтокКоличествата на въглероден диоксид (CO2), метан и азотен оксид са се повишили през 2020 г. с повече от средногодишното измерване за последните 10 години.

Световната метеорологична организация (СМО) казва, че това ще доведе до повишаване на температурите над целите на Парижкото споразумение.

Метеоролозите се притесняват, че нашият по-топъл свят от своя страна увеличава емисиите от естествени източници, съобщава Би Би Си.

Около половината от емисиите от човешката дейност се поемат от дървета, земи и океани. Но абсорбиращата способност на тези мивки може да варира значително в зависимост от температурите, валежите и други фактори.

Друг проблем е, че през последното десетилетие емисиите на CO2 са се увеличили прогресивно.

Според годишния бюлетин за парникови газове на СМО , CO2 достигна 413,2 части на милион в атмосферата през 2020 г. и сега е 149% над прединдустриалното ниво.

Това е лоша новина за ограничаване на повишаването на температурата на Земята.

„При сегашния темп на нарастване на концентрациите на парникови газове ще видим повишаване на температурата до края на този век, което далеч надхвърля целите на Парижкото споразумение от 1,5 до 2C над прединдустриалните нива“, каза генералният секретар на СМО проф. Петери Таалас. „Ние сме далеч от пистата.“

Авторите казват, че за последен път Земята е изпитвала подобна концентрация на CO2 преди 3-5 милиона години, когато температурите са били с 2-3 градуса по-топли, а морското равнище е с 10-20 метра по-високо от днешното.

Едно от големите притеснения за изследователите е, че продължаващото повишаване на температурите всъщност може да причини повишаване на затоплящите се газове от естествени източници.

Учените са загрижени, че това вече се случва с метана.

Въпреки че има по-кратък живот от CO2, метанът е много по-мощен като затоплящ химикал.

Около 60% от CH4, който попада в атмосферата, идва от човешки източници като селското стопанство, изкопаемите горива, депата и изгарянето на биомаса.

Останалите 40% идват от дейността на микробите в естествени източници като влажни зони.

Покачването през миналата година беше с най-голямото увеличение, откакто глобалните нива на метан започнаха да се покачват отново през 2007 г.

„Ако увеличите количеството на валежите в районите на влажните зони и ако увеличите температурата, тогава тези бактерии, произвеждащи метан, произвеждат повече метан“, каза д-р Оксана Тарасова от СМО.

„Така че това ще се увеличава в бъдеще, защото температурата ще се повиши. Това е голяма тревога“, каза тя пред BBC News.

Учените наблюдават Амазонската джунгла, където изследователи по-рано тази година съобщиха, че части от тропическите гори сега отделят повече CO2, отколкото поглъщат.

Колкото по-висока е температурата, толкова по-малко са валежите, толкова повече стрес влиза в дърветата“, каза д-р Тарасова.

„И така, дърветата са с увеличена смъртност, те спират да поглъщат CO2. В допълнение към нашите собствени емисии, ние ще имаме емисии от нашите гори.“

СМО също е загрижена за нарастването на азотния оксид, който идва от човешка дейност като използването на азотни торове, но също и от естествени източници.

Той също се е повишил с повече от средното за последните десет години.

„Измерванията на парниковите газове са като да се плъзгате в автомобилна катастрофа. Бедствието се приближава все повече и повече, но не можете да го спрете“, каза проф. Юан Нисбет от Royal Holloway, Лондонския университет.

„Можете ясно да видите катастрофата напред и всичко, което можете да направите, е да виете.“

 

Leave a Comment