Църквата чества св. Димитър Солунски

свети ДимитърДнес е големият християнски празник Димитровден, посветен на свети Димитър Солунски. Светецът е патрон и на строителите – архитекти, инженери, работници, които днес също празнуват както могат при пандемичното заключване, наложено у нас.

Свети Димитър е живял през 3 век в Солун в семейството на градоначалника. След смъртта на баща си, Димитър поема този пост. Като управител на града той проповядва християнската вяра, заради което е хвърлен в тъмница. Още преди да го осъдят, войниците го убиват в килията, докато се моли.  По-късно църквата го провъзглася за светец и мъченик, а Солун го почита като покровител на града.

От стари времена хората знаят, че на Димитровден започва зимата, така както на Гергьовден идва лятото.

Вярва се, че ако на този ден първият гост е момче, през годината ще се раждат повече мъжки животни. Ако „полазникът“ е добър и имотен човек, годината ще е благополучна и здрава.

Църквата св. Димитър в Пловдив

Църквата св. Димитър в Пловдив

Открай време на Димитровден са започвали годежите и сватбите. В старопланинските райони следят ако срещу празника месечината е пълна, пчелите ще се роят и кошерите ще са пълни с мед, а кошарите – с агънца. Иманярите вярват, че в нощта на Димитровден небето се отваря и заровените жълтици проблясват със синкав пламък.

По стар обичай на имен ден се ходи неканен с букет бели цветя, които са вързани с ален конец. За трапезата се приготвя курбан или гювеч от овнешко, яхния с пиле — с петел, ако именникът е мъж и с кокошка ако е жена. Също на масата се слага варена царевица, пестил, пита с ябълки или печени ябълки, рачел, тиква.

На този ден празнуват: Димитър, Димитрина, Деметра, Дима, Димо, Димка, Димчо, Димана, Драго, Драгомир, Драган, Митко, Митра, Митка, Митрана, Мита.

Leave a Comment