Британските оранжерии прекратиха сезона заради цените на газа

Единственото, което може да принуди производителите да не спрат работа, това е желанието им да задържат работниците

краставицаЦените на газа се повишиха толкова високо, че производителите на краставици във Великобритания Обединеното кралство решиха да спрат да отглеждат културите по-рано и да започнат да засаждат нови по-късно догодина, защото разходите са просто твърде високи. Джо Шепърдсън, секретар на Асоциацията на производителите на краставици, разказва пред hortidaily как производители от асоциацията изваждат и изхвърлят здрави култури.

Цените на газа са толкова високи, че никога преди не е виждал нещо подобно, казва Джо. „Тази ситуация е безпрецедентна, луда е. Вече 12 години съм в индустрията и за първи път чувам за нещо толкова екстремно като това!”

Джо продължава да рисува колко тежка е ситуацията в Обединеното кралство: „Цената за 3 m 3 газ никога не е била над един паунд преди, освен по време на кризата от 2008 г. Дори тогава обаче , цените се успокоиха доста бързо. За разлика от това, преди две седмици цената беше четири лири за 3 кубика газ. Историите за падането на цената с 30% може да са верни, но тогава все още сме на нивото от 2,8 паунда за 3 кубика.”

Ситуацията е в момента е такава, че производителите не само приключват сезона си по-рано поради високите цени на газа, но и планират да започнат да засаждат по-късно, което прави сезона още по-кратък и по този начин реколтите по-малко.

Това не е проблем само в Обединеното кралство. „Бях в Холандия преди две седмици и там е същата история; реколтите излизат рано и засаждането ще стане по-късно следващата година, вероятно февруари или март. В Англия дори говорят за април догодина “.

Площта с краставици в Обединеното кралство е около 110 хектара. „От 110 хектара приблизително 50% са на газ, а 50% е с ТЕЦ и биомаса например. Тези компании малко или много ще започнат навреме, но останалите 50%, зависещи от цените на газа, със сигурност ще отложат поне до март, тъй като нямат друга възможност освен отопление на газ.“

Джо също отбелязва: „Испанският и мароканският пазар е същият като всяка година, така че естествено ще има повече зависимост от вноса.“

Много страни страдат от цените на газа и по този начин много страни ще разчитат на вносни краставици. Разбира се, това е чудесно за испанския пазар, но, както казва Джо: „Колко супермаркета могат да запълнят, например, преди да получим недостиг?“

Не само пазарът е застрашен от недостиг, под въпрос са и цените на краставиците. „В момента една краставица се продава някъде между 30 и 50 пени. Дали тези цени ще се променят наистина зависи от това дали цената на газа ще се установи за зимния период. Производителите не искат 2 паунда на залог, те просто искат разходите им да бъдат покрити“, но сега, когато тези разходи се увеличават толкова грандиозно, цените със сигурност ще бъдат много по-високи, отколкото са били през последните 10 години.

Има обаче една основна причина, която може да принуди производителите да произвеждат въпреки високите разходи. Това е наемната ръка. Те се страхуват, че персоналът им ще си намери друга работа, ако съкратят сезона.

Всичко по-горе звучи доста мрачно и депресиращо. Разбира се, цялата ситуация е тежка. Все пак Джо Шепърдсън се надява, че тази криза ще има положителен ефект: „Може би единственото положително нещо, което ще излезе от това за производителите, е, че потребителите ще осъзнаят, че евтината продукция не винаги е добро нещо. Искаме пресни продукти и за това трябва да има цена. Трябва да образоваме потребителя.”

Leave a Comment