Ремонтът на Закона за горите продължава

Наредбата за дейностите в държавните и общински гори също се коригира

седмица на горатаТрето заседание на работната група, която трябва да изготви предложенията за ремонт на Закона за горите бе проведено вчера с участието на зам.-министър Валентина Маринова. Тя подчерта, че се правят промени, за да бъде защитен всеки един, който работи в горите.  

Корекциите са, за да се облекчи дейността на малките и средни ползватели в сектора.

На срещата бяха докладвани и обсъдени текстове на промени в Закона за горите, свързани с бележки от предходното заседание, когато той беше разискван по-обстойно. Измененията в по-голямата си част засягат стопанисването на горски територии и ползването на дървесина и недървесни горски продукти, сроковете за залесяване на сечища и опожарени горски територии, определението за местни фирми и условията за дърводобив от тях,  промени за управлението и стопанисването на общинските гори и др.  Предстои да бъдат направени и допълнения в някои от текстовете, отнасящи се до фонд „Инвестиции”. Зам.-министър Маринова съобщи, че до края на тази седмица предложенията за промени в Закона ще бъдат обсъдени с неправителствените организации.

Дискутираха се и предварително постъпилите предложения за промени в Наредбата за условията и реда за възлагане изпълнението на дейности в горските територии – държавна и общинска собственост, и за ползването на дървесина и недървесни горски продукти. Предложените текстове засягат някои от дискусионните въпроси, свързани с гаранциите и неустойките по договорите, облекчаване на процедурите за извършване на дейности в горите и ползването на дървесина. Членовете на групата ще имат възможност да направят своите коментари и да бъдат разгледани всички бележки по Наредбата, които постъпват.

След постигане на консенсус по всички предлагани промени по Наредбата предстои задължителната съгласувателна процедура. След приемането на становища от всички министерства, министърът на земеделието и храните при изпълнение на неговите правомощия, ще внесе този нормативен акт за разглеждане на заседание на Министерския съвет.

Работна група е с широко представителство. В нея участват служители от Министерството на земеделието и храните, Изпълнителната агенция по горите, ръководители на държавни горски предприятия, регионални дирекции по горите, представители на заинтересованите страни в лицето на браншови и професионални организации от сектора горско стопанство, от Сдружението на собствениците на гори и от Асоциация „Общински гори”, както и представители на най-големите дървопреработвателни предприятия в страната.

Leave a Comment