Над 4 млрд. лв. е брутната добавена стойност в селското стопанство за 2020 г.

Нетният износ на страната за първото полугодие е с 32% по-голям, което е показател, че излизаме от икономическите последствия на пандемията, каза зам.-министър Георги Събев

Георги СъбевНад 4 млрд. лева е брутната добавена стойност в отрасъл „Селско, горско и рибно стопанство” за 2020 г. Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев при официалното откриване на 8-та международна научна конференция – „Земеделие и снабдяване с храни: пазари и политики“, която се провежда онлайн. Той допълни, че по предварителни данни, през първото полугодие на 2021 г., нетният износ на аграрни стоки от страната възлиза на 636,4 млн. евро, което е с 31,8% повече спрямо същия период на миналата година. Георги Събев изрази надежда този темп на растеж да се запази и в следващите месеци, което ще бъде показател за плавно излизане от постепидемичните икономически последици.

„Много е важно българските производители на селскостопанска продукция и храни да продължат да подобряват своята конкурентоспособност, използвайки възможностите на мерките от Програмата за развитие на селските райони и Фонда за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство от Националния план за възстановяване и устойчивост“, посочи още земеделският заместник-министър.

По думите му, стабилното развитие на аграрния отрасъл е свързано с преодоляването на редица глобални предизвикателства. Георги Събев уточни, че това са климатичните промени, намаляване на разхищението от храни, както и зеленият пакт. Той изтъкна, че за справянето с тях е необходима правилната симбиоза между науката, държавата, неправителствения сектор и бизнеса. „Диалогът между всички нас е в основата на успешното решение и усилията, които полагаме в тази посока“, каза още заместник-министър Събев.

Той приветства участниците в конференцията и им пожела ползотворни дебати, с които да очертаят рамката за развитие на сектора.

Leave a Comment