До края на седмицата УС на ДФЗ ще реши как да разпредели 72 млн. лв. за животновъди, растениевъди и пчелари

ДФЗЕвропейската комисия одобри нотифицираната държавна помощ с бюджет 72 млн. лева за подкрепа на българските земеделци, съобщиха от МЗХГ. Със средствата ще бъдат подпомогнати близо 50 хиляди стопани от секторите „Животновъдство“, „Растениевъдство“ и „Пчеларство“. Стопаните, които отглеждат едри и дребни преживни животни и пчелни семейства, както и производителите на плодове и зеленчуци, ще бъдат компенсирани заради кризата, породена от COVID-19. Със средствата ще се подпомогнат най-чувствителните сектори за преодоляване на икономическите последици от пандемията и за осигуряване на ликвидност на земеделските стопанства.

Схемата за държавна помощ е разработена на основание на Временната рамка за мерки за държавна помощ в подкрепа на икономиката в условията на сегашния епидемичен взрив от COVID-19.

Страната ни изпрати официалната нотификация към Комисията на 8 октомври 2021 г.

Предстои до края на седмицата да бъде взето решение от УС на ДФ „Земеделие“ за утвърждаване на указанията за прилагане на помощта.

Въпреки че в съобщението не се посочва, по всяка вероятност става дума за 70-те милиона при актуализацията на държавния бюджет, които трябва да бъдат насочени към МЗХГ. Откъде са другите 2 милиона, не става ясно.

В края на септември министерството свика онлайн заседание, за да бъде обсъдено предложението за разпределяне на 70-те милиона лева.

То премина с разгорещени спорове както между самите животновъдни организации, така и между животновъди и растениевъди. Министерството предложи бюджета за дребни и едри преживни животни плюс пчелари (4 894 869 лв.) да е общо 39 414 401 лв., а за производители на плодове и зеленчуци – 29 444 319 лв.

Прочети още: Ето как МЗХГ разпредели 70-те милиона от актуализирания бюджет за плодове, зеленчуци и животни

 

Leave a Comment