Спират плановите приеми и операции в област Пловдив

Детските и женските консултации ще продължат

оперативен щаб ПловдивОбластният оперативен щаб предлага спиране на плановия прием и плановите операции в болниците, във връзка с увеличаващата се заболеваемост от COVID – 19 в Пловдивска област и навлизането ни в т.нар. лилава зона със заболеваемост от 769 на 100 000 души население. РЗИ ще оформи заповедта и ще я изпрати за одобрение до здравното министерство.

По предложение на директора на РЗИ д-р Сийка Димчева, ще бъде изпратено и предложение да не се затварят детските и женски консултации. ДКЦ-та и медицинските центрове ще трябва да осигурят часови коридор само за здрави деца за извършване на редовните им имунизации, както и за регулярното проследяване на бременните.

Директорите на болници алармираха за проблема с недостига на кислород. Те увериха, че са на ръба и количества едва ще им стигнат за събота и неделя. Те настояха износът да се спре още днес, включително и за промишлени нужди. Областният управител и председател на щаба Ангел Стоев пое ангажимент да изпрати спешно писмо в тази връзка до Министерството на здравеопазването.

На заседанието на ООЩ присъстваха и председателите на 16 и 17 РИК. Бе обсъдена идеята да се предложи на ЦИК и Министерството на здравеопазването да се направи часови график за приемане на изборните протоколи, вечерта след вота, с цел да се избегне струпването на хора в продължение на часове в затворено помещение.

Обучението на членовете на СИК ще е онлайн и ще бъде подпомогнато от Областна администрация – Пловдив.

Областният управител съобщи, че ситуацията с коронавирусната инфекция е сериозна. Към днешна дата са разкрити 1083 легла. Към момента са свободни 261. Свободните легла за интензивно лечение са 23. Със заповед на д-р Димчева леглата ще се увеличават поетапно, съобразно необходимостта.

Leave a Comment