Млади ромски семейства произвеждаш шафран и отглеждат пчели край София

шафранМлади ромски семейства ще покажат първата си реколта от шафран в землището на софийското село Джурово. На 2 ноември те ще отворят врати за желаещите да разгледат фермите им, информират от фондация „Биоселена“.

Мария и нейните близки засадиха с шафран през лятото и вече могат да разкажат какви грижи са положили за полетата и какви добиви очакват. Техен учител, който ги е запознал с азбуката на шафрановото производство, е Стоян Дурков  от Violeta Saffron Farm– опитен производител на шафран.

Събитието се организира се в рамките на проекта „Деца с бъдеще – фермери, занаятчии, предприемачи” на Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“. Той започна през юни с финансовата подкрепа на фондация „Обществен борд на TELUS International Bulgaria“.

Проектът работи конкретно с четири семейства с деца от ромската общност, които се ангажираха с пчеларство и шафраново производство. Те са напътствани  от трима опитни производители, които редовно предлагат своята продукция на Фермерския фестивал „Произведено във фермата“ в София Теодор Пушкаров- потомствен пчелар и ментор на младите пчелари в проекта, Стоян Дурков – производител на био шафран и ментор на семействата, ангажирани в шафрановото производство и основният двигател и местен координатор – Владимир Петров, който е собственик на дърводелски цех в селото и от дълги години работи с местната ромска общност.

Амбицията на проекта и на ромските семейства е не само да произвеждат шафран и мед, но и да започнат да ги предлагат на Фермерския фестивал „Произведено във фермата“, който се организира всяка сряда и петък пред Министерството на земеделието в София.

 

Leave a Comment