Стартира световно наблюдение на метана. Първо, на емисиите от горива, после от аграрния отрасъл

СН4 е отговорен с 30% за глобалното затопляне и е източник на енергия, която трябва да се използва

производство на биогазПрограмата на ООН за околната среда (UNEP) с подкрепата на Европейския съюз стартира вчера нова Обсерватория за насочване на глобални действия за намаляване на емисиите на метан (СН4).

В обсерваторията International метан (IMEO) беше представен на срещата на върха на Г-20, ден преди конференцията за климата COP26 на ООН в Глазгоу. IMEO ще изведе глобалното отчитане за емисиите на метан на съвсем различно ниво, като гарантира обществена прозрачност относно антропогенните емисии на метан. Първоначално IMEO ще се съсредоточи върху емисиите на метан от сектора на изкопаемите горива, а след това ще се разшири към други сектори с големи емисии като селското стопанство и отпадъците.

Метанът е мощен парников газ, отговорен за поне една четвърт от настоящото глобално затопляне. Наскоро публикуваната глобална оценка на метана на Коалицията за климат и чист въздух посочва, че нулевите или ниски намаления на нетните разходи биха могли почти наполовина да намалят антропогенните емисии на метан, докато доказаните мерки биха могли да намалят с 0,28 градуса по Целзий от прогнозираното повишаване на средната температура на планетата с 2050 г.

IMEO ще осигури средствата за приоритизиране на действията и наблюдение на ангажиментите, поети от държавните участници в Глобалното обещание за метан – ръководено от САЩ и ЕС усилие на над тридесет държави за намаляване на емисиите на метан с 30 процента до 2030 г.

Метанът е над 80 пъти по-мощен от CO2

За да остане в съответствие с целта на Парижкото споразумение за ограничаване на изменението на климата до 1,5°C, светът трябва да намали почти наполовина емисиите на парникови газове до 2030 г.

Освободен директно в атмосферата, метанът е повече от 80 пъти по-мощен от CO 2 за период от 20 години. Въпреки това, тъй като атмосферният живот на метана е сравнително кратък – 10 до 12 години – действията за намаляване на емисиите на метан могат да доведат до най-незабавното намаляване на скоростта на затопляне, като същевременно предоставят ползи за качеството на въздуха.

Еврокомисарят по енергетика Кадри Симсън каза: „ Метанът представлява около 30% от глобалното затопляне от прединдустриалните времена и днес емисиите му се увеличават по-бързо, отколкото когато и да било, откакто воденето на записи започна през 80-те години на миналия век. Съществуващите системи не ни позволяват да определим достатъчно точно къде се случват тези емисии по целия свят и в какви обеми. След като са налични по-добри данни, държавите могат да предприемат бързи и добре насочени действия. В ЕС вече ще предложим новаторско законодателство за намаляване на емисиите на метан тази година. Това включва задължително откриване и ремонтиране на течове и ограничаване на обезвъздушаването и изгарянето. 

Промишлеността на изкопаемите горива е отговорна за една трета от антропогенните емисии и е секторът с най-голям потенциал за намаляване. Изхвърленият метан, основният компонент в природния газ, е ценен източник на енергия, който може да се използва за гориво на електроцентрали или домове. 

Обсерваторията

Обсерваторията ще създаде глобален публичен набор от данни от емпирично потвърдени емисии на метан – като се започне със сектора на изкопаемите горива – с нарастващо ниво на детайлност и точност чрез интегриране на данни главно от четири потока: докладване от Партньорството за нефт и газ за метан 2.0 (OGMP 2.0) , нефтени и газови компании, данни от директни измервания от научни изследвания, данни от дистанционно наблюдение и национални инвентаризации. Това ще позволи на IMEO да ангажира компании и правителства по целия свят да използват тези данни за насочване на стратегически действия за смекчаване и подкрепа на научно обосновани политически варианти.

От решаващо значение за това усилие са данните, събрани чрез OGMP 2.0, стартиран през ноември 2020 г. в рамките на CCAC. OGMP 2.0 е единствената изчерпателна рамка за отчитане, базирана на измервания за нефтения и газовия сектор, и неговите 74 компании-членки представляват много от най-големите оператори в света по цялата верига на стойността и представляват над 30% от цялото производство на нефт и газ.

Бюджетът на наблюдението

Бюджетът на IMEO възлиза на 100 милиона евро за пет години. За да запази своята независимост и доверие, обсерваторията няма да получава финансиране от индустрията. Вместо това IMEO ще бъде изцяло финансиран от правителства и филантропии, като основните ресурси ще бъдат осигурени от Европейската комисия като член-основател.

Leave a Comment