Стратегия: Нови градини с Роза Дамасцена и Алба – само с права за засаждане в Ковид периода

Проектодокументът предлага малките розопроизводителите, нерегистрирани по Наредба 3, да се обединяват в кооперативи

маслодайни розиМинистерство на земеделието, храните и горите изготви Стратегия за развитие на българското розопроизводство и розопреработка 2021-2027 г. Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Явор Гечев представи документа на видеоконферентно заседание на работната група за стратегията, с участието на всички заинтересовани страни, съобщи МЗХГ. Когато се оформи в окончателен вариант, Стратегията ще стане част от Стратегическия план за новата ОСП.

Проектът на стратегията на МЗХГ предлага създаване на кооперативи в сектора на розопроизводството, в които да участват малки стопани, които не са регистрирани по Наредба 3.

До излизане от последиците от Ковид кризата и преодоляване на сериозния дисбаланс и пазарни проблеми, ще бъдат дадени права за засаждане на нови насаждения от сортове само от вида Rosa damascena и alba, на база изкоренени и с изтекъл амортизационен срок розови насаждения.

Ще бъде въведен и доброволен стандарт за качество за произвежданото розово масло, основан на БДС.

Стратегията съдържа анализ на сектора на маслодайната роза в България към настоящия момент.

Разписани са и цели за подобряване на конкурентоспособността на сектора, навлизане на нови пазари, отглеждане на маслодайна роза в географски райони, с подходящи климатични условия и гарантиращи получаване на високо качество на произвежданото розово масло, увеличаване на разнообразието в продуктовата гама на произвежданите продукти от преработка на маслодайната роза.

До понеделник, 8 ноември 2021 г., заинтересованите страни ще могат да изпращат писмени предложения и бележки по Стратегията. Те ще бъдат обсъдени и финализирани на следващото заседание на работната група, което ще се проведе в рамките на настоящия месец.

Leave a Comment