Отпускат допълнителни 15 млн. лв. на държавните висши училища за стипендии и добавки към заплати

студенти, абсолвенти АУС 15 милиона лева допълнително за последните три месеца на тази година ще бъдат подпомогнати държавните висши училища в условията на извънредна епидемична обстановка, реши правителството. Средствата са от актуализацията на държавния бюджет, приета от 46-ото Народно събрание през септември т.г. Според гласувания от депутатите текст парите се разпределят по ред, определен от Съвета на ректорите на висшите училища в Република България.

Съгласно решението на ректорите, съгласувано с национално представителните синдикати и Националното представителство на студентските съвети, с 11,5% ще бъде повишена субсидията на университетите за издръжка на обучението. За целта ще са необходими 13,6 млн. лв. Тези пари ще се разпределят като добавка към възнагражденията на преподавателите и останалите служители във висшите училища за последните три месеца от 2021 г. Целта е да се гарантира по-високо качество на обучението от дистанция в пандемията.

От 1 октомври т.г. с 10% ще се повишат средствата за стипендии на студентите и докторантите, за което ще се използват останалите 1,4 млн. лв. от актуализацията на тазгодишния бюджет.

Leave a Comment