Днес е световният ден на мъжете

мъжПо идея на Михаил Горбачов и със одобрението на ООН 5 ноември е обявен за Световен ден на мъжете. Той се чества вече 21 години.

Към днешна дата мъжете са малко над 4 милиарда на брой, а жените са 3,93 милиарда. Ако в света мъжете са 50,5% от населението, в България броят им е по-малък от този на жените и е 48,3%.

Мъжете като цяло управляват света от памтивека и до днес, и няма смисъл да превеждаме статистики за лидерите мъже и жени начело на държавите, начело на икономиката и дори на духовните общества. Само до преди по-малко от 100 години, жените по света не са имали право да гласуват (като в някои държави още е така), да се образоват, да заемат обществени длъжности. Апостол Павел е един от първите, които отрежда второстепенното място на жената в първото си послание до коритяните. И това тегне над жените дори две хиляди години по-късно.

Но днес, все пак, е празник на мъжете. На тези които обичаме много като мъже, бащи и братя, приятели и колеги. Те са толкова силни, че ако не ги подкрепим в тежки моменти, ще се срутят. Те са толкова красиви, че ако не им кажем истината, ще се загубят. Те са толкова умни, че ако не им покажем верния път, ще си разпилеят мисълта. Те са толкова гневни понякога, че ако не ги укротим, ще се наранят. Те са толкова оригинални, че не можем да останем безразлични. Те са толкова раними, че ако не го забележим, можем да ги опустошим. Те са това, което сме и ние.

Ето и някои афоризми за мъжете:

„Никога не съм мразила толкова силно един мъж, че да му върна диамантите“ — За За Габор 

„Мъжете, независимо от тяхното финансово положение, социален статус или биография, искат жените да им позволят да се грижат за тях. – Стив Харви

„Всички мъже са слаби, а най-слаби от всички са джентълмените“ –  Маргарет Тачър 

„Мъжете прекарват живота си далеч по-добре от жените. Те се женят по-късно, освен това си отиват по-рано“ —  Хенри Луис Менкен

Leave a Comment