Прогноза: Млечните крави ще намаляват до 190 000, суровото мляко ще поскъпва

цени на мляко и млечни продукти

По данни на САРА цените на маслото и на кашкавала у нас значително изпреварват средноевропейските, а българското сурово мляко е по-евтино

Предвижданията на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА), публикувани в последния бюлетин са, че до 2025 г. броят на млечните крави в България ще намалее с над 15% до 190 хиляди. Очакването директно се обвързва и с намаляване на производството на сурово краве мляко.

 

Припомняме, че по данни на земеделското министерство през 2018 г. броят на млечните крави е бил 215 200, което е с 8% по-малко спрямо предходната година, а през 2020 г. е 227 000 (плюс 5,9%).

В същото време експертите от Центъра предполагат, че заради поскъпването на фуражите и при уравновесяване на търсенето и предлагането, цената на суровото мляко ще расте.

Причина за намаляване на поголовието в млечното стадо се свързва от експертите с повишените изисквания към животновъдството заради Зеления пакт и стратегията „От фермата до трапезата“, както и скоро приетото споразумение за намаляване количествата на метана, както в ЕС, така и в редица държави. Последната цел се обвързва първо с ограничаване и спиране на добива на изкопаеми горива, а след това и с емисиите, излъчвани от животновъдния сектор.

От Центъра за икономически изследвания в селското стопанство прогнозират, че спадът в производството на краве и овче мляко ще продължи и поради ниската възвращаемост и силната ценова конкуренция.

По данни на Центъра цените на суровото мляко в България през октомври са със 6-7% по-ниски от цените в ЕС. Прогнозата е, че до края на годината те ще са средно 0,66 лв. за литър сурово краве мляко.

В същото време обаче от приложената таблица се вижда, че през август цената на маслото у нас е два пъти по-висока от тази в съюза, докато през октомври разликата намалява заради по-силното  увеличаване на средноевропейската цена.

Българският кашкавал „Витоша“ спрямо съпоставимото сирене „Чедър“ е значително по-скъп, което повдига въпроса защо при по-евтина от европейската суровина, потребителят у нас трябва да плаща за млечните продукти толкова повече и кой печели от това – преработвателите или търговците, или и двете групи.

 

Leave a Comment