Проф. Бозуков: БАБХ е действала в полза на конкретни големи фирми

Проф. Христо Бозуков

Проф. Христо Бозуков

Одитът в БАБХ е установил „доста интересни неща“. Земеделският министър проф. Христо Бозуков обяви пред националното радио, че заради незаконосъобразни заповеди на предишния директор проф. Паскал Желязков ще сезира прокуратурата. Като пример той даде действията на агенцията по храните в полза на конкретни големи фирми, заради които вносът на пилешко месо е бил ограничаван под предтекст, че има салмонела.

Припомняме, че първият сигнал за това дойде от земеделеца Светослав Илчовски още през месец май тази година при изслушването му в комисията на Мая Манолова. Там той заяви, че благодарение на високата подкрепа за съдружника в „Градус“ Иван Ангелов, агенцията е осуетявала вноса на пилешки продукти.

„В разписания текст на заповедта пише, че птичето месо и субпродукти да бъдат поставени под забрана до получаване на резултати от лабораторното изпитване, без да има нужда, без да има особен случай на салмонелата, като заповедите на изпълнителния директор са незаконосъобразни и са предпоставка за корупционни практики от служители от областните дирекции по безопасност на храните, извършващи официален контрол на пратките с птиче месо с произход Полша и внос от трети страни. Фактът, че е извършен такъв контрол, за да се задържа внос на месо и яйца предизвикват известни съмнения“, каза министърът.

Той даде пример още с превъзлагането на лабораторни дейности, които БАБХ може да извършва, на външни фирми. Това е довело до натрупване на задължения от 18 милиона лева към тези фирми. Договорите са били финансово необезпечени и негарантирани със средства.

Проверките са установили, че 30% от вписаните животни в регистъра на БАБХ, са виртуални.

Служебният земеделски министър каза, че ведомството е направило много за малките и средните стопанства.

Той информира, че ДФ „Земеделие“ вече работи по нов начин за разглеждане на проектите, което е ускорило процедурата по одобряване и заплащане. Бозуков допълни, че за някои проекти е имало почти тригодишно забавяне.

Относно дървата за огрев земеделският министър е убеден, че след изборите ще се разбере, че има достатъчно дърва. И сега е ясно, че в района на Гоце Делчев вече има излишък на дървата.

В Кърджалийско имало три списъка при кметовете – всеки за различна партия, по които се раздавали дърва.

 

 

Leave a Comment