Венелин Делгянски получи приза Агробизнесмен на годината!

Венелин ДелгянскиСлед като през 2017 г. Венелин Делгянски от град Раковски стана носител на наградата „Млад агробизнесмен“ в конкурса на в. „Български фермер“, днес той бе отличен с големия приз „Агробизнесмен на България“ за 2021 година.

Венелин Делгянски е син на Йосиф Делгянски – едно от най-популярните в зърнопроизводството имена в страната.

Както ни е разказвал, още от дете е пленен от тракторите, зелените полета, където през пролетта можеш да чуеш как растат нагоре младите пшеници, от барабаните на комбайните, които се въртят безспирно и зърното, което блести позлатено под лятното слънце.

Венелин бе един от първите български производители, които започнаха да прилагат технологията ноу-тил в България – още от 2012 година. Първо, върху 100 декара, после върху хиляди.

Прочети още: Венелин Делгянски – внимателният експериментатор в зърнопроизводството

В януарския си брой през 2014 г. американското списание The furrow (Браздата) публикува възхитителен репортаж от фамилното стопанство на Делгянски, което предишното лято е било посетено от двама зърнопроизводители от щата Индиана. Откъде са знаели за „Гранд Агро“ в Раковски? От Венелин, който през 2009 г. е бил на късо обучение в САЩ. Земеделската техника, отличното състояние на посевите, добре подредените и поддържани полета в стопанството на Делгянски са истинската причина да запазят завинаги уважение към България заради това, което едно работливо семейство е постигнало в тази иначе красива, но неугледна (тогава) балканска държава.

Прочети още: Американско списание разказва за модерната ферма на фамилията Делгянски

Това лято Венелин Делгянски бе като генерал на полето по време на жътва, а неговата армия бяха комбайните с водачите им, товарните камиони, водоноската. Той организираше дружното им преместване от поле на поле, превоза на зърното, бързия ремонт на нивата, ако се наложи. Беше и при житата, и в базата, и в постоянни разговори по телефона, за да организира тази неспирна поточна линия в продължение на дни и седмици. Защото беше жътва – най-важният момент в годината за всеки производител.

Прочети още: Шест комбайна жънат в нивите на Делгянски, щъркели ходят след тях

Така че, ако трябва да обобщим, „Агробизнесмен на България“ е награда точно за него. Защото обича земеделската работа, познава я, умее да организира техниката и хората, с които разполага, може да се откаже от нещо, в което е вложил енергия, ако прецени, че не е достатъчно добро (вместо да повтаря грешката си) и освен това е синът, за който вероятно Йосиф Делгянски си е мечтал, преди да го има.

 

Leave a Comment