С 3 млн. лв. ще се компенсират пострадалите със 100% щета от градушката в Пловдивско

Фермери от Ръжево Конаре, които пострадаха от градушката

Фермери от Ръжево Конаре, които пострадаха от градушката

Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ утвърди финансов ресурс от 3 млн. лв. по държавната помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“, настъпили през 2021 г. Сумата ще бъде разпределена към стопаните със 100% пропаднали площи, вследствие на падналата в края на август градушка в област Пловдив.

За засегнатата продукция са издадени 89 констативни протокола за площ от 3 979 дка. Те са изготвени след проверка за напълно пропаднали площи (на 100%), вследствие на градушката в региона.

Допустимият за подпомагане максимален финансов ресурс е 80% от производствените разходи за отглеждане на засегнатите култури. В случаите, в които пострадалите от градушка нямат сключени застраховки, сумата се намалява на 50%, съгласно насоките на Европейския съюз за държавната помощ в секторите на селското и горското стопанство и в селските райони за периода 2014-2020 г. (с удължено действие до края на 2022 г.)

Предстои да бъдат изготвени и утвърдени указанията за предоставяне на помощта в кратки срокове.

Прочети още: Пострадали от градушката в Пловдивско: По-добре да ни опрат пистолет в челото!

 

Leave a Comment