Нов стандарт – храни, направени от български суровини

Билкарството и пчеларството също ще са приоритет през 2014-2020 г., обяви Явор Гечев
филия с лютеница и сирене

Лютеницата трябва да е от наши пипери и домати, сиренето – от български крави

Нови държавни стандарти ще бъдат създадени – за продукти, които съдържат само български базови суровини. Това съобщи днес на среща с Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев. Новите стандарти няма да отменят съществуващите БДС, а ще са паралелни с тях.  По този начин се открива още една пазарна ниша за българските производители.

Явор Гечев обясни, че министерството ще набележи приоритетни сектори, които ще бъдат подпомогнати по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Те ще се отнасят за отглеждането на зеленчуци, плодове, десертно грозде, животни, билки и пчели. „По-малките отрасли са ценни с това, че могат да осигуряват работни места и прехрана в слабо заселените райони“, отбеляза Гечев. Зам.-министърът допълни, че ще се стреми и към запазване на постиженията в зърнопроизводството.   

„Още от първия си ден като зам.-министър се заех със сформиране на междуведомствени групи от МЗХ, МВР, Министерството на финансите, БАБХ, НАП и агенция „Митници”, които да проверяват гранични контролно-пропускателни пунктове, складове, хранителни вериги, зеленчукови борси и тържища. Целта бе да се пресече нерегламентираният внос и мога да кажа, че успяхме”, каза още зам.-министърът. Той допълни, че министерството иска да се справи трайно с измамите при вноса на продукция. Предложенията за по-обхватен контрол се очаква да сa готови през август.

Leave a Comment