Цените на вноса на храни в световен мащаб достигнаха рекордни нива през 2021 г

Глобалният внос на храни ще надхвърли 1,75 трилиона долара през 2021 г. и ще постави в риск бедните държави

храниНово издание на доклада за прогнозите за храните, публикувано днес от Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO), бележи ускоряване на световната търговия с храни, която е близо до рекордни нива както в количество, така и в стойност.

В обновения доклад ФАО отбелязва, че докато глобалната търговия с храни е показала „удивителна стабилност пред лицето на неблагоприятните въздействия по време на пандемията на COVID-19“, рязко покачващите се цени на храните и енергията създават сериозни проблеми за по-бедните страни и потребителите, които харчат значителна част от доходите си за тези основни нужди.

ФАО очаква глобалният внос на храни да достигне рекордно високо ниво през 2021 г. и да надхвърли 1,75 трилиона долара, което е с 14 процента повече от предходната година и с 12 процента по-високо от прогнозата през юни 2021 г. Посоченото по-горе увеличение на цените се дължи на увеличението на цените на хранителните продукти на международния пазар, както и на трикратно увеличение на транспортните разходи.

Развиващите се региони представляват 40% от общия внос и се очаква общата стойност на вноса на храни да се увеличи с 20% през 2020 г. Очаква се растежът да бъде дори по-бърз в страните с ниски доходи с хранителен дефицит, движен повече от по-високите разходи, отколкото от по-високия внос на храни.

Развиващите се региони са изправени пред рязко увеличение на цените на основните хранителни продукти като зърнени храни, животински мазнини, растителни масла и маслодайни семена, докато в развитите региони увеличението на цените се наблюдава главно в категории продукти с висока добавена стойност, като плодове и зеленчуци, рибни продукти и напитки .

Food Outlook, който се публикува два пъти годишно, предоставя проучване на ФАО за пазарните тенденции в предлагането и търсенето на основните хранителни продукти в света, включително зърнени храни, растителни масла, захар, месо, млечни продукти и риба. Той също така разглежда тенденциите на фючърсните пазари и разходите за доставка на хранителни продукти.

Прогнози

Светът продължава да прогнозира високи добиви от основните зърнени култури, като през 2021 г. се очакват рекордни реколти от царевица и ориз, въпреки че се очаква консумацията на зърнени храни за консумация от човека и за храна за животни да нарасне още повече.

 

Предвижда се световното производство на захар да се възстанови през 2021–2022 г. след три години на свиване.

 

Предвижда се глобалното производство на месо да нарасне през 2021 г., главно поради бързото възстановяване на производството на месо в Китай, предимно свинско. Очаква се забележимо разширяване на производството поради повишеното търсене във всички основни региони на производство, с изключение на Океания.

Предвижда се глобалното производство на мляко да нарасне през 2021 г., като се очаква растеж във всички основни региони на производство, предимно в Азия и Северна Америка.

Предвижда се производството на рибарство и аквакултури да нарасне с 2,0 процента през 2021 г. спрямо нивата от 2020 г. Въпреки този растеж, пандемията се отрази тежко на този сектор и новата динамика на този пазар изглежда ще продължи в дългосрочен план. Въпреки високите транспортни разходи и логистичните закъснения, търговията с риба се възстановява.

В доклада се посочва, че финансови инструменти като фючърси и опции за основни агрохранителни продукти не са успели „да привлекат силно спекулативен капитал, както се е случвало в други години с високи цени“.

Цени на селскостопанските консумативи

Експертите на ФАО разработиха Глобалния индекс на цените на суровините (GICI), за да помогнат за изследване на въздействието на бързо нарастващите цени на суровините, особено енергията от изкопаеми горива, върху цените на храните, бъдещите промени в цените и вероятните им последици за глобалната продоволствена сигурност.

Проучването показва, че HICPR, който включва цените на енергията, торовете, пестицидите, фуражите и семената, и индекса на цените на храните на ФAO ( FPI ), който помага за проследяване на цените на основните селскостопански хранителни стоки на международния пазар и достига 10-годишен връх през август 2021 г., се променя синхронно от 2005 г., което показва, че по-високите производствени разходи лесно водят до по-високи цени на храните.

Докладът също така отбелязва, че във все по-голям брой държави – сега 53 – домакинствата харчат повече от 60 процента от доходите си за основни нужди като храна, гориво, вода и жилища. ФАО предупреждава, че покачването на цените на храните и горивата може да има изключително регресивно въздействие върху бедните потребители и призовава за специална „бдителност“ в това отношение.

Leave a Comment