Проф. Бозуков в Турция за участие в инициатива по залесяване и с подарък от 5 хиляди фиданки

Шест процента от аграрния ни стокообмен е с южната съседка

Христо Бозуков в ТурцияСледващото заседание на Българо-турския управителен комитет по земеделие да се проведе у нас през 2022 г. бе подкрепено от министрите на двете държави проф. д-р Христо Бозуков и д-р Бекир Пакдемирли. Провеждането на двустранния Управителен комитет по земеделие бе една от темите на разговорите между двамата министри по време на посещението на българския министър в Турция, съобщиха от МЗХГ.

Проф. Бозуков е на визита в южната ни съседка по покана на своя колега Пакдемирли за участие в инициативата „Въздух за бъдещето“. Тя се организира за трета поредна година под патронажа на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в рамките на Националния ден за залесяване – 11 ноември. Инициативата се фокусира върху залесяването като основен приоритет в борбата с климатичните промени, представляващи глобална заплаха за цялото човечество. Също така е свързана със стремежа за възстановяване на унищожените от пожари горски масиви, проблем, който в последното десетилетие на повишаващи се  температури засяга все по-големи райони в световен мащаб.

„България и Турция могат да си сътрудничат в областта на изследванията и обмена на научна информация по отношение на адаптацията на горите. Съвместната ни работа ще допринесе за по-ефективно справяне с възникващите предизвикателства пред опазването на горите и биоразнообразието в тях“, отбеляза министър Бозуков по време на срещата. Той информира също, че Министерството на земеделието, храните и горите заедно с Министерството на външните работи са инициирали дарение на 5000 български фиданки. Те са предназначени за засаждане в Анталия.

Двамата министри обсъдиха и традиционно добрите отношения в работата между двете министерства. „Доброто партньорство между Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и туристките ветеринарни власти минимизира нередностите при транспорта на живи животни“, заяви министърът. По думите му регулярното организиране на двустранни срещи, подписаните редица двустранни документи в областта на земеделието, проведените до момента българо-турски агро-бизнес форуми са само част от инициативите, които спомагат за задълбочаване на двустранното ни сътрудничество и реализиране на конкретни практически стъпки“, посочи още министърът.

„Турция е сред основните партньори в търговията на България със селскостопански продукти, като през последните няколко години формира около 5-6% от общия аграрен стокообмен на страната“, коментира министър Бозуков. И уточни, че традиционно, българският износ на селскостопански стоки за южната ни съседка надвишава съществено вноса оттам. По думите му през 2020 година стойността на изнесените селскостопански стоки за Турция възлиза на 347,9 млн. щ. д. – със 7,5% повече на годишна база. Водещите селскостопански стоки в българския експорт са какаовата маса, слънчогледът и пшеницата, следвани от кюспета, едър рогат добитък, остатъци от производството на нишесте и скорбяла, слънчогледово масло, етилов алкохол, ориз, царевица и др.

В края на разговора Христо Бозуков и Бекир Пакдемирли изразиха увереност, че ползотворното партньорство ще продължи да се развива и задълбочава и в бъдеще.

Leave a Comment