Днес е Световен ден на добротата: Прави добро, каквото и да става!

гълъбЗа 23-ти път светът отбелязва Световния ден на добротата (World Kindness Day) на 13 ноември. На този ден през 1998 г. в Токио се открива първата конференция на Световното движение на добротата и в нея участват представители на Япония, Австралия, Великобритания, САЩ, Канада, Сингапур и Тайланд. Оттогава досега в доста държави се появяват инициатори, които организират събития за отбелязване на деня.

В Световния ден на добротата имаме допълнителен повод да окуражим с добри думи хората около нас, защото когато словото носи позитивна енергия, е безценно. Можем да помогнем на някой да се справи с товарите на деня. Да се усмихваме повече, да покажем, че ценим другите, да сме по-милостиви към себе си, да отключим сърцето си и раздадем от неизчерпаемите му богатства. Защото, както казва Марк Твен, добротата е езикът, който глухите могат да чуят и слепите да видят.

13-ти ноември е избран за Световен ден на добротата, тъй като тази дата е белязана от тежки събития в човешката история.

Още през 1002 г. крал Етелред ІІ избива стотици викинги, заселили се във Великобритания, по споразумение между английския крал и краля на викингите, които населявали Скандинавите.

13 ноември 1854 година е белязан с две морски катастрофи, завършили с близо хиляда удавници. Потъват американският кораб New Era с над 300 пътници и екипаж, и британският кораб Prince с над 500 жертви.

През 1970 г. Индийският океан стоварва върху крайбрежието на Бангладеш тропически циклон и цунами, които причиняват смъртта на над 550 хиляди човека.

15 години по-късно – през 1985 г., отдавна заспалият вулкан Невадо дел Руиз в Колумбия избухва и покосява живота на над 20 000 души.

Майка ТерезаДенят е абсолютно подходящ да припомним посланията на Майка Тереза към хората:

  • Доброто, което правиш, утре ще бъде забравено, въпреки това прави добро, каквото и да става.
  • Честността и откритостта те правят уязвим, въпреки това, остани честен и открит.
  • Това, което си построил с дългогодишна работа, може да бъде разрушено за една нощ, въпреки това продължавай да строиш.
  • Твоята помощ наистина е нужна, но хората може би те нападат, защото им помагаш, помогни им въпреки това.
  • Дай на света най-доброто от себе си, и те ще извадят зъбите ти, въпреки това, го направи.
  • Ние мислим, че любовта е чувство, но тя е действие!
  • Ние мислим, че на сърцето не може да се заповядва, но можем да го научим да обичаме!
  • Ние мислим, че любовта трябва да се заслужи, но за нея е достоен всеки!
  • Ние мислим, че противоположността на любовта е ненавистта, но всъщност това е страхът!

Leave a Comment