Новото правителство зависи от формулата за обединение на Кирил Петков и Асен Василев

Кирил Петков и Асен Василев

Волята на избирателите е България да се управлява от широка коалиция. Това показаха резултатите от вчерашния вот. Те изненадаха дори социолозите, които до последно поставяха „Продължаваме промяната“ (ПП) и БСП с изравнени възможности на второто или третото място.

При 42,85% обработени протоколи към 8 часа на 15 ноември резултатите са, че ПП на Кирил Петков и Асен Василев води с 25,97%, следвани от ГЕРБ с 21,42%, ДПС с 13,79%, „Има такъв народ“ с 10,08%, БСП на пета позиция с 9,99% от гласовете, „Демократична България“ с 6,11% и „Възраждане“ на Костадин Костадинов с 5,19%.

„България ще се управлява от коалиция“, заявиха късно снощи Кирил Петков и Асен Василев. „Коалицията, която ще имаме, нямаме нужда от различни парламентарни групи. Ще работим в тясна и работеща група“, каза още Петков.

Единственото ясно нещо, което те обявиха, бе, че няма да се коалират с ГЕРБ и ДПС.

От своя страна ДПС обяви, че ще подкрепи новото правителство без да участва в управлението.

Изненадващо добрият резултат на ДПС дойде до изключителната мобилизация на българите в Турция за участие в изборите. Засега се предполага, че в южната съседка са гласували около 90 хиляди души, но е възможно това число да бъде надхвърлено.

Политическите наблюдатели са на мнение, че ПП е прибрала гласове от абсолютно всички участници в изборния процес, но най-много от „Има такъв народ“. Отдръпването от партията на Слави Трифонов бе резултат от  пропусната им възможност да съставят правителството на миналите избори. Дали сега ИТН ще влезе с Петков и Василев в преговори за ново правителство е под въпрос по няколко причини и най-вече политическата интровертност на партията. БСП и ДБ предварително обявиха, че са готови за преговори с ПП за политики. Сега бъдещото правителство е в ръцете на Кирил Петков и Асен Василев, които трябва да изработят в ход работеща формула за съставянето му.

В изборите за президент досегашният държавен глава Румен Радев, който се кандидатира за втори мандат, води с 49,45%. Подкрепената от ГЕРБ кандидат-президентска двойка Анастас Герджиков и Невяна Матеева е на второ място с 21,93%. Това сочи към балотаж следващата неделя. Трети е кандидатът на ДПС Мустафа Карадайъ, за когото според данните към 5 часа са гласували 14,71%.

Leave a Comment