За пореден път: Птичи грип в село Трилистник!

От 2017 г. 5 пъти птицефермата е атакувана от високопатогенния вирус

кокошкиБългарската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на Високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците във ферма за отглеждане на кокошки носачки в землището на село Трилистник, област Пловдив.

За същия обект това е второ огнище в рамките на 2021 година и пето от 2017 година до днес.

В момента на установяване на огнището, в обекта се отглеждат над 30 хил. птици, като съмнението за заболяване сред тях е породено от повишена смъртност.

През 2021 година в Европа вирусът на Високопатогенна инфлуенца (H5) е потвърден при 1 790 диви птици и в 1 219 огнища във ферми с домашни птици. В момента циркулират основно щамовете на Високопатогенна инфлуенца H5N8 и H5N1.

От началото на годината в България са потвърдени 9 огнища (в т.ч. новото в село Трилистник) и 2 случая при диви птици.

Издадена е заповед на изпълнителния директор на БАБХ за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта.

Около птицефермата са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попадат населените места от общ. Марица – с. Трилистник; общ. Раковски – землището на с. Стряма – Държавно ловно стопанство „Чекерица“ и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат населените места общ. Марица – с. Рогош, с. Скутаре, с. Маноле, с. Манолско Конаре, с. Ясно поле, с. Динк, с. Крислово, с. Калековец, с. Желязно и с. Войводиново; общ. Раковски – гр. Раковски, с. Стряма и с. Шишманци, общ. Садово – гр. Садово.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в двете зони.

Прочети още: 45% от огнищата на инфлуенца в страната са в Пловдивска област (2017 г.)

Четири ферми в Пловдивско пострадаха от инфлуенца за 40 дни (2018)

Още две огнища на Инфлуенца в Пловдивско – в Трилистник и Пъдарско (2020)

БАБХ: За четвърти път птичи грип във ферма в с. Трилистник (2021 г.)

Още две огнища на инфлуенца в село Трилистник, Пловдивско

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment