Полша изнесе за Китай 185 хиляди тона мляко и млечни продукти за година

В последните 4 години експортните количествата мляко и суроватка непрекъснато растат

Износът на мляко и млечни продукти от Полша към Китай расте ежегодно.

През 2017 г. полските производители са продали там над 58,13 хил. тона. През следващата година експортът е 71,41 хиляди тона. През 2019 г. имаше ясен скок на износа до 121,35 хил. тон. Миналата година пък беше рекордна досега по изнесен обем. През 2020 г. полските заводи са продали 185 хиляди тона на далекоизточната азиатска страна, съобщава полското издание farmer.

138432_940Данните досега показват, че тази година също ще бъде рекордна. Според тях през 2021 г. експортът ще достигне 193 000 тона мляко и млечни продукти (в изключително оптимистичния вариант може да са дори 200 хил. тона).

Понастоящем ключовите полски млечни продукти за износ на китайския пазар са млякото и суроватката. Достатъчно е да се каже, че спрямо 2017 г. износът на мляко за Китай се е увеличил с почти 700 процента, а на суроватка с над 100 процента. Интересното и в същото време важно е, че възможностите в това отношение не са изчерпани и са само в начален етап.

Нарастващият обем на износа към най-многолюдната държава в света води до по-високи приходи от експортния марж. Анализът на стойността на полския износ на млечни продукти само за последните 4 години, в сравнение със ситуацията на китайския пазар на млечни продукти, стига до заключението, че полските производители в Китай са намерили своята пазарна ниша. Те не само могат да продават повече от година на година, но и да получат по-добра цена за същите продукти.

Най-значимата година беше 2020 г. Общият износ за Китай надхвърли половин милиард злоти (527 милиона злоти = 221 милиона лева), което беше мечта за мнозина година по-рано. Важно е, че този резултат беше постигнат по време на пандемичната криза на SARS-Cov-2, която доведе до прекъсване или спиране на корабните вериги.

Прогнозните данни за 2021 г. показват, че стойността на износа на млечни продукти от Полша за Китай ще бъде в диапазона от 540-560 милиона злоти, въпреки високите разходи за транспорт.

Leave a Comment