НСИ: Внесли сме 206 744 тона зеленчуци през януари-август, сред които най-много домати

И при износа доматите са с най-големи количества, но по-малки от вноса
Увеличава се експортът на кайсии, черупкови плодове и ягоди, намалява се импортът на праскови, дини, череши и ябълки

По предварителни данни на НСИ, през периода януари – август 2021 г. в страната са внесени 206,7 хил. тона пресни зеленчуци и 245,3 хил. тона пресни плодове, което е респективно с 8,7% и 7,8% повече спрямо същия период на 2020 г., съобщава МЗХГ.

Вчера бе съобщено от министерството, че българското производство на зеленчуци за 2020 г. е 651 600 тона, а на плодове е 202 579 тона.

Внос

внос-износ плодове и зеленчуци

Увеличението на общия внос на пресни зеленчуци е свързано най-вече с по-големите доставки на домати (с 10,4 хил. тона или 17%), краставици (с 6,6 хил. тона или 36,1%), лукови зеленчуци (с 2,5 хил. тона или 12,8%) и пиперки (с 2,3 хил. тона или 12,5%).

Повишение се регистрира и при импорта на гъби, зеле, марули и тикви – в границите от 3,9% до 24,8%.

Същевременно, доставките на картофи спадат с 21,7% (7,2 хил. тона), а тези на моркови и репи – с 14,6% (1,7 хил. тона).

Близо половината от целия внос на пресни плодове за осемте месеца на 2021 г. се формира от цитрусови плодове и банани – общо 121,4 хил. тона, със 7,7% повече на годишна база.

Съществен дял (10,7%) заемат и доставките на ябълки, които се свиват с 5,1%, до 26,2 хил. тона.

Вносът на дини, череши, ягоди, грозде, черупкови плодове и круши нараства с между 15,6% и 47,8% в сравнение със същия период на 2020 г., а този на праскови и кайсии намалява респективно с 13,6% и 26,5%.

Износ

Предварителните данни за периода януари – август 2021 г. сочат ръст на износа на пресни зеленчуци с 47% на годишна база, до 40,7 хил. тона.

Същевременно, при експорта на пресни плодове се наблюдава леко намаление – с 1,7%, до 28,5 хил. тона.

Най-голям принос за увеличението на общия експорт на пресни зеленчуци има разширената реализация извън страната на домати – с 4,8 хил. тона (79%), краставици – с 4,2 хил. тона (50,9%) и пиперки – с 1,5 хил. тона (40,9%).

Чувствително повече са и изнесените количества зеле, гъби, тикви, лукови зеленчуци и картофи – от 29,6% до над шест пъти при картофите.

Намалява експортът на сладка царевица и бобови зеленчуци (основно грах), съответно с 16,6% и 44,5%.

Голяма част от регистрирания износ на пресни плодове за периода представлява реекспорт на продукти, които не са произведени в България, в т. ч. основно цитрусови плодове.

Реализираните извън страната кайсии, черупкови плодове и ягоди са в рамките на 50,6% – 70,5% повече на годишна база, докато при прасковите, дините, черешите, вишните и ябълки е налице намаление с между 3,1% и 49,3%.

Leave a Comment