„Чудната градина“ в Добрич направи градинари 22-ма младежи с увреждания

Хората с увреждания от близкото защитено жилище и дневен център се трудят в стопанство от 3,5 дка, което може да бъде увеличено до 14 дка с помощта на общината

Чудната градина, ДобричВече близо четири години, в Добрич съществува социално стопанство, където с много труд и съвместни усилия хора с увреждания или интелектуални затруднения от близкото Защитено жилище и Дневен център отглеждат и продават реколта от цветя и зеленчуци. Проектът е наречен „Чудната градина“ – символично за това, че реколтата се ражда с труд, подкрепа и добротворчество.

Мария Методиева и д-р Хасан Ефраимов, управители и основатели на „Чудната градина“,  разказват, че решението им да ангажират младежите с интелектуални затруднения именно в градина идва заради голямото разнообразие от дейности, които могат да се реализират в нея. В градината имат възможности за придобиване на множество различни умения. Голямо предимство е, че обработваните площи се намират в близост до Защитеното жилище и Дневния център, където те използват социални услуги. В нея от самото начало работят 22 души с увреждания, като част от тях са с интелектуални затруднения. За повечето това е първа работа, преди която не са имали шанс да развият някакви специфични умения. След година работа, те вече познават добре дейностите и процесите в социалното предприятие и се справят отлично със задълженията си. Имат трима продавачи, двама наставници, отговорници по оранжерии, по поливане и т.н.

Градината работи целогодишно. През зимните месеци се извършва подготовката на площите и на разсада за зеленчуците, който работещите в градината сами засяват – ранно зеле, домати, краставици, пипер, патладжан, тиквички. Най-интензивната работа е през пролетта и лятото, когато постепенно се разсаждат и обгрижват цветята и зеленчуците. „Чудната градина“ разполага с  четири оранжерии по 200 кв. м. и една от 80 кв. м. – общо 880 кв. м. Около оранжериите са засадени и открити площи с тиквички, ягоди, патладжан, зеле, броколи и няколко овощни дървета. Тъй като със земя от едва 3,5 дка е невъзможно градината да има достатъчно високи доходи, заетите в нея имат нужда от допълнително финансиране. То идва от проекти или от частни и корпоративни дарения.

Мария Методиева споделя, че искат и се надяват да разширят площта с още 14 дка. „Това разширение ни е нужно, за да можем да запазим работните места за всички 22 младежи, които се трудят в стопанството. Разширението ще ни подсигури и особено необходимия вече сеитбооборот“, допълва тя и изразява надежда, че Общинският съвет в Добрич скоро ще вземе решение за тази свободна земя в тяхна полза.

В плановете за развитие на „Чудната градина“ стои намерението за разрастване и привличане на още съмишленици, които да придобият нови умения, да се трудят и да бъдат справедливо възнаградени за това. Каузата на създателите на стопанството е да се борят да променят публичните политики по отношение наемането на хора с увреждания и интелектуални затруднения. Една от идеите им е да развият в „Чудната градина“ и Център за социална рехабилитация и интеграция, където хора с увреждания да се обучават за развитие на трудови умения. „Планираме да получим лиценз за това още през 2022 г., както и да получим държавно делегирана субсидия за издръжка на социалната услуга, която ще предоставяме в градината“, допълва Мария Методиева. Друг приоритет за следващата година ще бъде механизирането и модернизирането на  зеленчукопроизводството. Всеки, който иска да бъде полезен на градинарите от социалното предприятие, може да се свърже с тях във Facebook страницата им – Чудната градина.

В отговор на основните си ценности – щадящи екологично ефективни решения, грижа за общността и подкрепа за местните производители, Синджента България става основен партньор на стопанството, като осигурява зеленчукови семена и  препарати за растителна защита. Благодарение на това, че културите са устойчиви на редица заболявания, се налага по-малко пръскане и допълнително третиране, като зеленчуците се обработват само с медни препарати.

Текстът и снимката са предоставени на Агро Пловдив от Синджента България

Leave a Comment