Индийските фермери победиха правителството след дълги протести и десетки жертви

Премиерът Моди обяви, че оттегля трите спорни закона
Снимка на Би Би Си

Снимка на Би Би Си

Премиерът на Индия Нарендра Моди обяви отмяната на три спорни закона за земеделието след година на протести.

Хиляди фермери лагеруваха по границите на Делхи от миналия ноември и десетки загинаха от жега, студ и Ковид-19.

Фермерите започнаха протести, тъй като бяха убедени, че законите ще позволят навлизането на частни играчи в земеделието и това ще навреди на доходите им.

Изненадващото съобщение днес бележи голям обрат, тъй като през последните месеци правителството не е предприело никаква инициатива да разговаря с фермерите, съобщава Би Би Си.

А министрите на премиера Моди упорито настояват, че законите са добри за фермерите и не може да става дума за тяхното връщане.

Земеделските профсъюзи гледат на това като на огромна победа. Но експертите казват, че предстоящите държавни избори в Пенджаб и Утар Прадеш – и двете имат огромна база от фермери – може да са наложили решението.

В своето национално телевизионно обръщение Моди каза, че земеделските закони имат за цел да укрепят дребните фермери. „Но въпреки няколкото опита да обясним ползите на фермерите, ние се провалихме.“

Какво предлагаха законите?

Взети заедно, те разхлабиха правилата за продажба, ценообразуване и съхранение на селскостопанска продукция – правила, които защитаваха индийските фермери от свободния пазар в продължение на десетилетия.

Една от най-големите промени беше, че на фермерите беше разрешено да продават продукцията си на пазарна цена директно на частни играчи – селскостопански предприятия, вериги супермаркети и онлайн бакалии. Повечето индийски фермери в момента продават по-голямата част от продукцията си на контролирани от правителството пазари на едро на гарантирани минимални цени (известни също като минимална цена за подкрепа или MSP).

Законите позволяваха на частните купувачи да съхраняват храни като ориз, пшеница и варива за бъдещи продажби, което само упълномощени от правителството агенти можеха да направят по-рано.

Реформите, поне на хартия, дадоха на фермерите възможността да продават извън тази система. Протестиращите обаче казаха, че законите ще отслабят фермерите и ще позволят на частните играчи да диктуват цените и да контролират съдбата им. Те казаха, че досегашната система поддържа много фермери и без нея много от тях ще се борят да оцелеят.

Според фермерите строгите закони на Индия относно продажбата на селскостопанска продукция и високите субсидии са ги защитавали от пазарните сили в продължение на десетилетия и няма нужда това да се променя.

Но правителството твърди, че е време да направи земеделието печелившо дори за дребните фермери и новите закони ще постигнат това.

Реакцията след успеха

Фермерите в Пенджаб и Хариана празнуват новината, издигат знамена на победата и раздават сладкиши. Но те казват, че битката не е приключила.

„Нямаме вяра в устно обещание. Освен ако не видим писмено, че законите действително са отменени, ние ще останем тук“, каза Радж Сингх Чаудхари, 99-годишен протестиращ, пред Салман Рави на Би Би Си.

Leave a Comment