Гласуваме за президент в Деня на християнското семейство

задушница, свещ, църкваДнес, 21 ноември, празнуваме Деня на православното християнско семейство и младеж. Отново днес трябва да изберем българския президент до 2026 г.  измежду Румен Радев и Анастас Герджиков. Предполага се, че дебатът между двамата, излъчен от националната телевизия, трябва да изкара повече хора пред машините за гласуване, тъй като колебаещите се вече са решили кой заслужава доверието им. И на този християнски празник не може да не отбележим, че по време на дебата липсваше въпросът вярват ли в Бог или са атеисти двамата кандидат-президенти.

На 21 ноември Православната църква отбелязва Въведение Богородично и по-късно този ден е определен още като Ден на православното християнско семейство и младеж. Любовта събира най-близките на обща трапеза с питка и чаша вино, за да отпразнуват здравата връзка помежду си. За тези, които изпълняват Коледните пости, днес рибата е разрешена.

Въведение БогородичноНа този ден света Дева Мария е била въведена в храма на 3-годишна възраст. Така родителите ѝ Йоаким и Анна спазили обещанието си към Бог. Те съпроводили детето до синагогата със запалени свещи и го оставили на първото стъпало. За почуда на всички, то с лекота изкачило 15-те стъпала и било посрещнато от първосвещеника Захария – бащата на Йоан Кръстител. Така, Мария останала в храма до достигане на възрастта, в която момичетата се задомявали.

На Въведение Богородично народът гадае какво ще е времето през цялата следваща година. Ако времето е топло и слънчево, зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието – слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото – дъждовно, а реколтата – богата.

 

Leave a Comment