Църквата почита света Екатерина

Днес, 24 ноември, православната църква чества света великомъченица Екатерина.

Днес е ден и за национален траур в памет на 45-те загинали в пламналия вчера рано сутринта автобус на магистрала „Струма“ туристи от Република Северна Македония.

Света ЕкатеринаСвета Екатерина се счита за покровителка на майките.

Поверията за този ден повеляват днес жените да не работят и да не хващат нищо остро. В района на Пловдив има традиция майките да изпекат питка и малко кравайче и да ги намажат с мед. Питката да раздадат из махалата, а кравайчето да хвърлят на покрива, за да не боледуват децата от шарка.

В Родопите светицата се почита против тежки болести и висока температура.

Света Екатерина е била родена в края на трети век в знатното семейство на управителя на Александрия в Египет – Конт, по време на властването на император Максимиан. Тя получила блестящо образование, изучавайки трудовете на философите. Тъй като била и красива, много знатни мъже я поискали за жена. Екатерина обаче поставила условие бъдещият ѝ съпруг да е по-мъдър, по-известен, по-красив и по-богат от нея. А такъв било трудно да се намери. Майка ѝ, която била християнка, я изпратила при възрастен отшелник, която я въвел във вярата.

След години Екатерина заминала при императора, за да го убеди да приеме християнската вяра, за да не се измъчват и убиват вярващите. Така се озовала в тъмница.

В затвора въвежда всички в християнството, заради което е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. В деня на изпълнение на присъдата обаче, щом докоснала колелото, то се разпаднало. Затова палачите отрязали главата ѝ.

Leave a Comment