Франция е против правилото в новата ОСП за сеитбообращение, бута го с лобита

Така бе въведен компромисът сеитбообращението да се замени с диверсификация на културите, а фермите под 10 хектара да са освободени от изискването за разнообразие

френски фермерБрюксел се опитва да изтласка селскостопанския си сектор към по-зелена, модерна ера, но технологията, която фермерите използват от хиляди години, се оказа едно от най-големите му препятствия.

Европейските законодатели ще гласуват идния вторник мега бюджета от 270 милиарда евро за Обща селскостопанска политика (ОСП) за 2023-2027 г.. Новата схема се разработва повече от три години и вече е обявена за неамбициозна от еколозите, които твърдят, че няма да направи достатъчно, за да стимулира по-зелените земеделски методи за постигане на по-широки климатични цели.

Една от най-големите пречки, когато институциите на ЕС сключиха сделка през лятото, беше сеитбообращението — практиката за увеличаване на видовете растения, отглеждани на един и същ парцел през сезоните на реколтата, разказва „Политико“.

Сеитбообращението – от Стария завет до днес

Фермерите са използвали сеитбообращението в продължение на хиляди години, за да поддържат земите си плодородни и то дори се споменава в Стария завет като божествено указание за поддържане на земеделска земя.

Но превръщането на практиката в задължителна за получаване на средства в рамките на новата ОСП се сблъска с огромна съпротива от Франция.

ОСП, която трябва да изтече през 2022 г., изисква ферми с размер над 30 хектара да засаждат три различни култури, за да получат средства – едно от правилата на ЕС, което се оказа проблемно за британските фермери преди Brexit. Новата политика, за която гласуват евродепутатите, позволява многобройни изключения от изискването за сеитбообращение, включително вместо това да се избере „диверсификация на културите“, която според експертите не предлага същите ползи за почвата.

Критиците казват, че това е пример как преговорите по ОСП между институциите на ЕС разводняват първоначалните екологични цели в полза на модерните техники за максимизиране на селскостопанската продукция.

Евродепутатите се надяват, че сега Комисията ще стане твърда в налагането на зелените си цели при одобряването на така наречените национални стратегически планове на страните от ЕС, които трябва да бъдат представени до края на годината. Но това също изглежда ще бъде трудна битка.

Задължителното сеитбообращение в Европа е предшествано от система с три полета, официално разгърната през Средновековието под управлението на Карл Велики. Това тогава е послужило като умен начин за увеличаване на производството на храна и прекъсване на цикъла на вредители, които в крайна сметка опустошават полето, ако то е многократно засадено с една и съща култура.

В днешно време стремежът срещу изискването на сеитбообръщение съгласно новата ОСП беше оглавен в рамките на Съвета на ЕС от Франция. Френският министър на земеделието Жулиен Денорманди ръководи коалиция от около 17 държави, за да се противопостави гласно на предложението на Комисията и Парламента да направят сеитбообращението строго задължително за фермерите, като вместо това настоява за алтернативната „диверсификация“ на културите – засаждане на редица различни култури във ферма, дори ако всяка от тях остане на едно и също място.

„Смятаме, че диверсификацията на културите може да донесе полза за околната среда, която е еквивалентна на сеитбообращението“, каза служител на френското правителство по време на брифинг през юли след подписването на споразумението за ОСП.

Строгите, правно обвързващи правила за сеитбообращението не бяха привлекателни за френското правителство, което беше под натиск от фермерите, които отглеждат огромни масиви с монокултура царевица в югозападната част на страната, и огромен пшеничен пояс, обвиващ парижкия регион.

Кристиан Ламберт, ръководител на политически мощното фермерско лоби във Франция, FNSEA, дори твърди по време на уебинар заедно с други европейски лобисти през май, че налагането на сеитбообращение би било контрапродуктивно. „Ако имаме стриктно сеитбообращение, рискуваме да поставим на карта ползите за околната среда, които биха били възможни“, каза тя. „Ако сеем култури, които не са адаптирани към условията, това е в противоречие с нашия интерес.“

Основният аргумент на френското правителство беше, че фермерите не са глупави и повечето вече използват сеитбообращение, тъй като това е в техен интерес.

Компромисът

Окончателното споразумение, което се появи за сеитбообращението, беше объркан компромис – но Франция и по-голямата част от министрите на земеделието в ЕС постигнаха своето. „Съветът беше умен по този въпрос“, каза Петер Джар, главният преговарящ по ОСП в Парламента , който каза, че Франция и Белгия са поели задачата да отслабят изискванията за сеитбообращение.

В дълга бележка под линия към изискването за сеитбообръщение в правния текст на новата ОСП се казва, че страните „могат да разрешат“ диверсификация на културите и всички ферми с размер под 10 хектара са освободени — огромното мнозинство от фермите в ЕС са под този размер.

„Диверсификацията е шамар в лицето и това е причинено от статуквото“, каза германският евродепутат Мария Нойхл от групата на социалистите и демократите, реагирайки на сделката в Европейския парламент. Тя каза в понеделник, че нейните национални партийни колеги в парламента ще гласуват против сделката.

Гай Пеер, изследовател в Германския център за интегративни изследвания на биоразнообразието , каза, че „няма смисъл да се прави изключение“ на сеитбообращението. „Няма екологична причина ферма с 10 хектара да бъде освободена от добра практика, която е просто тяхната собствена застраховка за поддържане на качеството на почвата“, каза Пеер, един от най-яростните критици на политиката на ЕС в областта на земеделието в научната общност.

Той добави, че ротацията и „диверсификацията“ не са еквивалентни практики, въпреки че и двете са полезни.

„Това е глупост“, каза висш служител на ЕС, който отказа да бъде назован.

Комисията твърди, че окончателният компромис все още е подобрение на настоящата ОСП, благодарение на клауза, която позволява на държавите да предотвратят създаването на големи монокултурни полета. Това обаче ясно определи дебата за сеитбообращението като поражение, като друг служител на ЕС каза пред журналисти след сключването на сделката: „Ясно е, че бихме предпочели да имаме само сеитбообращение като норма, без никаква възможност за дерогация.

„Споразумението не е перфектно, но е голяма стъпка в правилната посока“, добавиха те, цитирайки „силен натиск“ за разводняването му.

Селин Дюрок, ръководител на френското лоби за царевица AGPM, каза, че налагането на стриктно годишно сеитбообращение не е отчело реалността на съвременното земеделие. „Реалността е, че това не може да се случи във фермите по много причини, технически и икономически“, каза Дюрок.

„Земеделските производители отпреди 3000 години не са разполагали със същите технологии и нямат същите задължения да хранят планетата. Абсолютно не вярвам, че вървим назад”, добави тя.

Leave a Comment