Yara: Поскъпналите торове обричат на глад бедните държави

Най-големият производител на амонячни торове в света призова за помощ Световната програма за храни

Глобалният недостиг на торове повишава цените на храните и оставя по-бедните страни изправени пред криза, казва шефът на голяма фирма за производство на торове.

Свейн Торе Холсетер, главен изпълнителен директор на норвежкия производител Yara International, каза, че по-високите цени на газа повишават разходите за торове и се отразяват на цените на храните в световен мащаб.

Торът изисква големи количества газ при производството си.

Холстер посочи, че складът за торове на ИМБО - Раковски е била принудена да намали част от производството поради по-високите цени на газа, което е довело до недостиг.

Главният изпълнителен директор смята, че развиващите се страни ще бъдат най-силно засегнати от недостига, тъй като добивите на реколтата намаляват и цените на храните се покачват.

„Наистина е страшно, изправени сме пред продоволствена криза и уязвимите хора са много силно засегнати“, каза той пред Би Би Си.

„Това оказва влияние върху цените на храните по целия свят и удря портфейлите на много хора. Но за някои, особено в развиващия се свят, това не е само въпрос за портфейла, но е въпрос на живот или смърт.“

По-малкото тор, каза Холсетер, означава, че фермерите в развиващите се страни ще постигнат по-ниски добиви.

Фермерите прилагат торове, за да увеличат реколтите от царевица, рапица и пшеница. Процесът на създаване на амоняк, който присъства в много торове, понастоящем разчита на хидроенергия или природен газ.

Увеличението на цените на газа през последните месеци е предизвикано от няколко фактора, които са увеличили търсенето. Извън поскъпването на природния газ, другите фактори са отварянето на икономиките по време на пандемията и намаляването на вятъра или дъжда за производство на енергия от възобновяеми източници.

Това доведе до рязко покачване на разходите за производство на торове, като цената на амоняка – продукта, който Yara International произвежда повече от всеки в света – нарасна с 255% спрямо миналата година.

 Холсетер каза, че ситуацията е „много нестабилна“ и призова за подкрепа и финансиране от Световната програма за храни, „за да се избегне гладът в огромен мащаб“.

Той каза, че миналата година Yara е дарила 40 000 тона тор, което е довело до утрояване на добивите на малки ферми в Източна Африка.

„Това говори много за въздействието, което торът може да има“, добави той.

Leave a Comment