Пазарът на европейски вина и алкохол се отпуши, износът нарасна с 2,5 млрд. евро

Отчетени са спадове в експорта на пшеница, зеленчуци, масло

търговски корабИзносът на храни, произведени в ЕС, е във възход. За 8-те месеца на 2021 г. (януари-август) той нарасна със 7% до 127 млрд. евро, докато вносът се увеличи с 2,3% до 85 млрд. евро, съобщи статистическата служба към ЕК. Търговският излишък на съюза е 44 млрд. евро, което е със 17 процента над миналогодишния за същия период.

Най-вече благодарение на износа на вина и алкохол, експортът към САЩ бележи ръст от 2 млрд. евро (+15%). Като цяло износът на тези стоки по света е с 31% нагоре за вината и с 32% – за спиртните напитки. Съответно обемът на продажбите на вино извън границите на ЕС се увеличи с 2,5 милиарда евро, а на спиртни напитки и ликьори с 1,3 милиарда евро.

Други увеличения в стойността на износа се наблюдават при рапично и слънчогледово масло (611 милиона евро) и шоколад и сладкарски изделия (610 милиона евро).

Същевременно обаче са отчетени намаления в износа на пшеница (с 892 милиона евро) и храни за кърмачета (736 милиона евро). По-малък, но значителен спад в стойността е регистриран и при зеленчуците (намаляване със 153 милиона евро), масло (намаление със 130 милиона евро). ) и тропически плодове (намаление от 125 милиона евро).

Основните дестинации на експорта на храни от ЕС са Съединените щати. Износът за там нарасна с 2 милиарда евро или 15%. Експортът за Китай се е увеличил с 812 милиона евро, като увеличение на стойностите е отчетено и при износа за Швейцария (531 милиона евро), Южна Корея (464 милиона евро), Норвегия (393 милиона евро) и Израел (нарастване на евро). 288 милиона).

Въпреки значителното общо увеличение на износа на селскостопански храни, износът за редица страни е намалял в сравнение със същия период на 2020 г. Най-голям спад се наблюдава при износа за Саудитска Арабия, който е намалял с 399 милиона евро или 16%, до голяма степен поради спад в износа на пшеница, ечемик и зърнени заготовки. Други забележителни намаления бяха отчетени при износа за Хонконг (намаляване със 103 милиона евро) и Кувейт (спад със 101 милиона евро).

Leave a Comment