Какво предлага МЗХГ за подпомагане в пчеларската програма от 2023 г.

На 9 декември 15-та Тематична работна група ще обсъди предложенията на Министерството на земеделието, храните и горите в секторите Пчеларство, Лозаро-винарство, Плодове и зеленчуци, Мляко и млечни продукти и Биологично производство.

Материалите вече са изпратени до браншовите организации.

Заседанието на Тематичната работна група ще бъде открито в 9:20 часа след установяване на кворума. В 16:30 часа ще е краят.

Ето какво предлага МЗХГ в актуализирания проект на интервенции в сектор „Пчеларство“, финансирани по линия на ЕФГЗ (директни плащания по Програмата) (със съкращения):

пчелинът на Гени

Действия за повишаване на качеството на продукта – 

Подкрепа  за увеличаване на търговската стойност и качеството на продуктите

Гарантиране на по-добри условия за устойчиво развитие на сектор пчеларство и повишаване на доходите на стопанствата, повишаване на тяхната устойчивост и конкурентоспособност чрез модернизация на стопанствата, използване на цифровизацията, както и по-широкото прилагане на подвижното пчеларство

Допустими бенефициенти: Физически и юридически лица; Пчеларски сдружения; Пчеларски кооперации; Признати групи и организации на производители на мед и пчелни продукти и техните асоциации.

Описание на дизайна на интервенцията:

Медът и пчелните продукти са продукти с широка употреба, които се използват в бита ни, като стимулатори на имунната система, от потребители на различна възраст. Широкият спектър на тяхното използване предопределя високите изисквания, свързани с качество и чистота. В допълнение, насищането през последните години на българския и световния пазар с пчелен мед и пчелни продукти с различен произход, обуславя необходимостта от въвеждането на различни системи за качество и проследимост, както и механизми за контрол на тяхната автентичност.

Интервенцията има за цел да подпомогне пчеларите да увеличат търговската стойност и качеството на продуктите, които произвеждат, включително подобряване на качеството и разработването на продукти, обхванати от публични или сертифицирани частни схеми за качество.

Условия за допустимост:

– Физически, юридически лица и сдружения на пчелари, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) да са регистрирани като земеделски стопани с пчелни семейства.

– Пчеларските кооперации да са регистрирани съгласно Закона за кооперациите

– Групите и организациите на производители на мед и пчелни продукти да са признати по съответния ред от МЗХГ;

– В случаите, когато кандидат за подпомагане е пчеларска кооперация или група и организация на производители на мед и пчелни продукти, или сдружение на пчелари, регистрирано по реда на ЗЮЛНЦ и сдружението не е земеделски стопанин, той може да кандидатства за подпомагане само на членовете си, които са регистрирани земеделски стопани;

Допустими разходи за: въвеждане и поддържане на стандарти и схеми за качество.

С цел избягване на  двойно финансиране за дейности, подпомагани и по линия на ЕЗФРСР, ще се извършва проверка на ниво проект/бенефициент.

Инвестиции в материални и нематериални активи, както и други действия, включително действия за:

Борба срещу агресорите и болестите в кошера, особено срещу вароатозата

Специфична цел  – Принос за предотвратяване на загубата на биологично разнообразие и обръщане на тази тенденция, подобряване на екосистемните услуги и опазване на местообитанията и ландшафта;

Подобряване на опрашителния потенциал на екосистемите и наличието на подходящи растения.

Индикатори за резултат – Опазване на пчелните кошери

Допустими бенефициенти: Физически лица, еднолични търговци и юридически лица; Пчеларски сдружения; Пчеларски кооперации;          Признати групи и организации на производители на мед и пчелни продукти и техните асоциации.

Описание на дизайна на интервенцията:

Богатата и разнообразна флора на Балканския полуостров, както и подходящите природни, климатични и екологични условия в България, създават отлични условия за пчеларството в страната. Развитието на сектора се благоприятства и от дългогодишните традиции при производството на мед и пчелни продукти и доброто търсене от страна на потребителите. В същото време България не се отличава от наблюдаваната в последните години тенденция в световен мащаб на загуба на част от пчелните семейства поради различни причини.

Като едни от основните причини за отпадане на пчелните семейства в отделните години могат да се посочат агресорите и вредителите по пчелите, особено вароатозата, а в последното десетилетие и нозематозата, промяната в климата, намаляващите площи с медоносна растителност и монокултурно земеделие, в т.ч. липсата на разнообразен прашец и употребата на пестициди при провеждане на растителнозащитните мероприятия. Всички тези неблагоприятни фактори водят до отслабване на имунната система на пчелите и отключват различни болести, а оттам до ниски добиви, недобри икономически резултати и намалена конкурентоспособност.

Въпреки увеличението в броя на пчелните семейства, средният добив от едно семейство в страната в различните години се движи в рамките на 17–19 кг, което е недостатъчно за реализиране на сигурни и стабилни доходи на пчеларите. Прилагането на подходящи, предписани от ветеринарен специалист ветеринарномедицински продукти за пчели ще подобри здравословното състояние на пчелните семейства и ще се постигне устойчивост в числеността на пчелната популация.

Подхранването е важна част от отглеждането на пчелните семейства и се осъществява чрез изхранване с допълващи фуражи, с цел както осигуряването им с достатъчни по количество и качество медови запаси, така и за стимулиране на пролетното им развитие. Това е причината, поради която предвиждаме подпомагане на пчеларите в тази им дейност в новия програмен период.

Прилагането на интервенцията ще подобри ефективността на пчелното стопанство, чрез повишаване на добивите.

Допустими за всяка финансова година са разходи за закупуване на:

– Ветеринарномедицински продукти /ВМП/ срещу вароатозата, лицензирани за употреба от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) или от Европейската комисия съгласно ЗВД, когато:

  • за всяко от третиранията е използван само един вид ВМП за всички третирани пчелни семейства в един пчелин;
  • използваните ВМП за пролетното и есенното третиране на пчелните семейства в един пчелин са с различно активно вещество и от различни химични групи;
  • заявеното за финансиране количество закупени ВМП за борба срещу вароатозата; съответства на броя на третираните пчелни семейства и приложената доза за ВМП е съгласно указанията на производителя;
  • ВМП са закупени от лицензирани обекти съгласно приложимото национално законодателство;

–  Допълващи фуражи, изготвени на основата на разрешени за употреба фуражни добавки за пчели, които са:

  • произведени от регистрирани производители на фуражи съгласно чл. 9 от Регламент (ЕО) № 183/2005, вписани в поддържания на електронната страница на БАБХ Регистър на регистрираните български оператори в сектор „Фуражи“.

или

  • произведени от одобрени производители на фуражи съгласно чл. 10 от Регламент (ЕО) № 183/2005, вписани в поддържания на електронната страница на БАБХ Регистър на одобрените български оператори в сектор „Фуражи“.
  • внесени от български оператори, вписани в поддържания на електронната страница на БАБХ Списък на българските оператори, извършващи дейност, попадаща в обхвата на чл. 9 от Регламент (ЕО) № 183/2005, внасящи фуражи от трети държави
  • внесени от български оператори, вписани в поддържания на електронната страница на БАБХ Регистър на българските оператори, извършващи дейност, попадаща в обхвата на чл. 10 от Регламент (ЕО) № 183/2005, внасящи фуражи от трети държави
  • вписани в дневника за изхранваните в пчелина фуражи, поддържан от земеделския стопанин – пчелар.

Пчелните семейства на кандидатите  трябва да:

  • се отглеждат в регистриран като животновъден обект пчелин, в съответствие с действащото национално законодателство ;
  • са под ветеринарномедицински контрол и да са настанени в кошери, маркирани в съответствие с действащото национално законодателство.

Недопустими са кандидати, поели ангажимент за отглеждане на пчелните им семейства по биологичен начин по интервенция „Биологично земеделие“ от СП.

Действия за подпомагане на лабораториите за анализ на пчелните продукти, загубата на пчели или спада на производителността, както и потенциално токсичните за пчелите вещества

Описание на дизайна на интервенцията:

Медът и пчелните продукти са продукти с широка употреба, които се използват и в бита ни, като стимулатори на имунната система, от потребители на различна възраст. Широкият спектър на тяхното използване предопределя високите изисквания, свързани с качество и чистота. В допълнение, насищането през последните години на българския и световния пазар с пчелен мед с различен произход, предопределя постигане и контрол на определени стойности на физикохимични показатели, които са гаранция за неговата натуралност, за наличие на допълнителна обработка на същия, както и за добавяне на глюкоза и инвертна захар.

В допълнение през последните години се наблюдава намаление на реализираното количество мед, като през 2018 г. то е с 25,2% по-малко на годишна база, а през 2019 г. с 4%.  Подпомагането на част от разходите, които пчеларите извършват за изследване на основните физикохимични показатели на пчелния мед се прилага още от първата тригодишна програма, като все повече производителите се възползват от тази възможност – броят на извършените анализи се е увеличил почти пет пъти през 2020г. г. спрямо 2008 г. В допълнение, отчитайки пазара на останалите пчелни продукти по интервенцията, освен за пчелния мед са допустими  анализи на проби и от тях.

Интервенцията има за цел да подобри проследяемостта на пчелния мед и пчелните продукти, да улесни тяхната реализация, както и  самоконтрола на пчеларите относно безопасността и качеството на предлаганата от тях продукция.

Условия за допустимост (същите като по-горе)

Кандидатите трябва:

– са извършили изследванията в акредитирани за дейността си лаборатории за  съответните анализи ;

– да отглеждат пчелните семейства в регистриран като животновъден обект пчелин, в съответствие с действащото национално законодателство

–  да отглеждат пчелни семейства, които са под ветеринарномедицински контрол и са настанени в кошери, маркирани в съответствие с действащото национално законодателство.

В заявката/акта за вземане на проба се посочва количеството на партидата мед, от която е взета пробата.

Допустими са разходи за извършване на физикохимичен анализи на пчелен мед и пчелни продукти,както и за наличие на остатъци от пестициди в пчелни продукти  и трупчета на пчели.

Инвестиции в материални и нематериални активи, както и други действия, включително действия за:

Подновяване на пчелните кошери в Съюза, включително развъждане на пчели

Описание на дизайна на интервенцията;

Богатата и разнообразна флора на Балканския полуостров, както и подходящите природни, климатични и екологични условия в България, създават отлични условия за пчеларството в страната. Развитието на сектора се благоприятства и от дългогодишните традиции при производството на мед и пчелни продукти и доброто търсене от страна на потребителите. Въпреки увеличението в броя на пчелните семейства, средният добив от едно семейство в страната в различните години се движи в рамките на 17–19 кг, което е недостатъчно за реализиране на сигурни и стабилни доходи на пчеларите.

Прилагането на интервенцията ще допринесе за подобряване условията за производство, а оттам и на ефективността на пчеларството и качеството на предлаганите на пазара пчелни продукти.

Допустими за всяка финансова година са разходи за закупуване на  нови празни кошери за подмяна на негодните за употреба, както и за закупуване на нови, които са:

– изработени от сух дървен материал, полистирен или керамика;

– от определена система и минимална окомплектовка, регламентирана в националното законодателство;

Кандидатът да притежава минимум 20 и не повече от 250 броя  пчелни семейства към датата на кандидатстване.

Броят на допустимите за финансиране кошери е, както следва:

а) при налични към датата на кандидатстване от 20 до 50 пчелни семейства включително – не повече от броя на наличните към датата на кандидатстване пчелни семейства;

б) при налични към датата на кандидатстване между 51 и 250 пчелни семейства – до 50 броя.

Пчелните семейства на кандидатите  трябва да:

– се отглеждат в регистриран като животновъден обект пчелин, в съответствие с действащото национално законодателство;

– са под ветеринарномедицински контрол и да са настанени в кошери, маркирани в съответствие с действащото национално законодателство.

Недопустими кандидати:

– извършващи дейности свързани с производство и/или търговия на кошери и части от тях;

– получили финансиране за същия актив от по друга интервенция от СП  или закупен с подкрепата на Съюза или на национално ниво в период от 3/5 години, предшестващ покупката, за закупуване общо на 150 и повече кошери;

С цел избягване на  двойно финансиране за дейности, подпомагани и по линия на ЕЗФРСР, ще се извършва проверка на ниво проект/бенефициент

Рационализиране на подвижното пчеларство

Богатата и разнообразна флора на Балканския полуостров, както и подходящите природни, климатични и екологични условия в България, създават отлични условия за пчеларството в страната. Развитието на сектора се благоприятства и от дългогодишните традиции при производството на мед и пчелни продукти и доброто търсене от страна на потребителите. Въпреки увеличението в броя на пчелните семейства, средният добив от едно семейство в страната в различните години се движи в рамките на 17–19 кг, което е недостатъчно за реализиране на сигурни и стабилни доходи на пчеларите.

Част от тези проблеми могат да се решат чрез използване на подвижно пчеларство в комбинация със средствата, които предоставят новите технологии в областта на дигитализацията. Броят на практикуващите подвижно пчеларство намалява – през 2018 г. с 24,5% на годишна база, до 364 стопанства, а пчелните семейства в тях – с 23,3%, до 26 571 броя. Сред факторите, ограничаващи този вид пчеларска дейност, остават липса на пазар на пчелоопрашването, проблеми с отравяния на пчелните семейства при провеждане на растително-защитните мероприятия, както и високи транспортни разходи.

Прилагането на интервенцията ще улесни и стимулира  прилагането на подвижното пчеларство, което от своя страна ще подобри ефективността на пчелното стопанство, чрез осигуряване на разнообразна паша на пчелите, а оттам  и повишаване на добивите.

Допустими за всяка финансова година са разходи за закупуването на техника и оборудване за подвижно пчеларство (пчеларски платформи, ремаркета за превоз на кошери, контролни везни/кантари, GPS локатори) при наличие на най-малко 20 броя пчелни семейства към датата на кандидатстване.

Бенефициентите поемат ангажимент, че ще практикуват подвижно пчеларство в рамките на 3 години от датата на изплащане на финансовата помощ при закупуване на прикачен инвентар.

Заявеният за подпомагане прикачен инвентар (платформа, ремарке) е с минимална вместимост 10 броя кошери;

Заявеният за подпомагане актив е нов и не е втора употреба;

Допустими за подпомагане са до 1 брой контролни везни/кантари и до 2 броя GPS локатори;

Броят на допустимите за финансиране активи (платформа, ремарке) е не повече от един брой за периода  2023 – 2027 г.;

3.9.  Пчелните семейства на кандидатите  трябва да:

             се отглеждат в регистриран като животновъден обект пчелин, в съответствие с действащото национално законодателство ;

             са под ветеринарномедицински контрол и са настанени в кошери, маркирани в съответствие с действащото национално законодателство.

Недопустими за закупуване на прикачен инвентар са кандидати, финансирани за същия актив по Националната програма по пчеларство за тригодишните периоди 2017-2019 и 2020-2022 г. или по ПРСР за периода 2014 – 2020 г.

Недопустими са кандидати извършващи дейности, свързани с производство и търговия с допустими за подпомагане активи по т. 3.3.

С цел избягване на  двойно финансиране за дейности, подпомагани и по линия на ЕЗФРСР, ще се извършва проверка на ниво проект/бенефициент.

Действия за запазване или увеличаване на наличния брой пчелни кошери в Съюза, включително развъждане на пчели

Условия за допустимост:

Физически лица и юридически лица да са регистрирани като земеделски стопани с пчелни семейства.

Допустими за всяка финансова година са разходи за закупуване на  пчелни майки и отводки.

Допустимите за финансиране отводки и майки представляват част от наличните към датата на кандидатстване пчелни семейства.

Кандидатът притежава минимум 20 пчелни семейства към датата на кандидатстване, като:

– при налични от 20 до 50 пчелни семейства включително е заявил закупуване на отводки в размер не повече от наличните пчелни семейства;

– при налични над 50 пчелни семейства е заявил закупуване на максимум 50 нови отводки;

– при налични до 250 пчелни семейства включително е заявил закупуване на пчелни майки, до размер равен на броя на съществуващите към момента на кандидатстване пчелни семейства;

– при налични над 250 пчелни семейства е заявил закупуване  на пчелни майки, в размер не повече от 1/2 броя на съществуващите към момента на кандидатстване пчелни семейства.

– новозакупените пчелни майки и отводки са настанени в кошери, идентифицирани съгласно изискванията на националното законодателство;

Закупените пчелни майки и отводки трябва да са произведени от регистрирани по реда на националното законодателство пчелини за производство и предлагане на пазара на пчелни майки и отводки.

Пчелните семейства на кандидатите трябва да:

             се отглеждат в регистриран като животновъден обект пчелин, в съответствие с действащото национално законодателство;

             са под ветеринарномедицински контрол и са настанени в кошери, маркирани в съответствие с действащото национално законодателство.

Недопустими кандидати:

– регистрирани по реда на националното законодателство за производство и предлагане на пазара на  пчелни майки;

– които са регистрирани в съответната областна дирекция „Земеделие“ като производители на отводки съгласно националното законодателство за закупуване на пчелни майки за увеличение на основните семейства;

– получили финансиране за същия актив  по друга интервенция от СП  или закупен с подкрепата на Съюза или на национално ниво в период от 3/5 години, предшестващ покупката, на 150 и повече отводки.

Популяризиране, комуникация и маркетинг, включително действия за наблюдение на пазара и дейности, насочени по-специално към повишаване на осведомеността на потребителите относно качеството на пчелните продукти

Допустими бенефициенти:

– Признати групи и организации на производители на мед и пчелни продукти и техните асоциации

– Сдружения на пчелари

Описание на дизайна на интервенцията:

Основната цел на интервенцията е запознаване на обществеността с полезните качества на пчелния мед и пчелните продукти и скъсяване на веригата на доставки. Така ще се повиши добавената стойност на производителите от една страна, а от друга ще се повиши доверието и информираността на потребителите. В направения анализ на сектора изрично е посочено, че доходите на пчеларите могат да се стабилизират и увеличат с повишаване на организираността на производителите и подобряване на пазарния им достъп – чрез обединяването им в групи и организации на производители, чрез стимулиране на създаването на “къси вериги” на доставки. Тази интервенция има за цел да увеличи вътрешната консумация и доверието в българския пчелен мед и пчелни продукти.

Условия за допустимост:

– Сдружения на пчелари, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ);

– Групите и организациите на производители на мед и пчелни продукти да са признати по съответния ред от МЗХГ;

– Наличие на проект, с подробно описание на дейностите и включени очаквани разходи;

– Кандидатите да са осъществявали дейност минимум една година преди датата на кандидатстване;

– Предвидените в проекта не превишават обичайните пазарни цени;

Допустими  са разходи за дейности, свързани с:

– популяризиране или реклама, по-специално такива, които изтъкват предимствата на пчелните продукти , произведени в Европейския съюз, най-вече от гледна точка на качеството и безопасността на храните или ролята на пчелите за опазване на околната среда;

– организиране и участие в мероприятия, в т.ч. базари,, панаири и изложения – секторни или общи, насочени към специалистите или потребителите;

– организиране и провеждане на информационни кампании, по-специално относно режимите на ЕС, отнасящи се до наименованията за произход, географските указания и биологичното производство;

– Разходите за мостри не надвишават 10 на сто от разходите по проекта.

С цел избягване на  двойно финансиране за дейности, подпомагани и по линия на ЕЗФРСР, ще се извършва проверка на ниво проект/бенефициент.

Консултантски услуги, техническа помощ, обучение, информация и обмен на добри практики, включително чрез работа в мрежа, за пчелари и пчеларски организации 

Обмен на информация и добри практики, включително чрез работа в мрежа, за пчелари и пчеларски организации

По данни на Агростатистика за 2016 година, 91 % от управителите на земеделски стопанства в страната разполагат единствено с практически опит в осъществяваната стопанска дейност, под 10 % от управителите на земеделски стопанства притежават образование в областта на селското стопанство или ветеринарната медицина.

Липсата на подходящо образование при земеделските стопани, в комбинация с недостатъчен финансов ресурс, ограничава възможностите за внедряване на иновации и нови технологии в земеделските стопанства. Близо половината от земеделските стопани не са запознати със същността на цифровото земеделие, а само 14 % използват съвременни цифрови технологии.

Необходимо е  да се търсят алтернативни методи за трансфер на знания, да предлагат форми и методи на обучение и повишаване на знанията и уменията, които се доближават в максимална степен до потребностите на заетите в сектор пчеларство. Налице е необходимост от насочване на интервенциите към обучителни и информационни дейности по теми, свързани с пчеларството, включително такива, свързани с опазване компонентите на околната среда и към такива, които осигуряват получаване на познания в областта на иновациите, цифровите технологии и оптимизиране на дейностите чрез съвременни методи на производство.

От друга страна, е необходимо насърчаване на участието на национално и регионално представителни браншови организации в дейности, свързани с разширяване на възможностите за споделяне, обмен и разпространение на знания и опит между членовете им.

Въпреки, че е сравнително консервативен отрасъл, пчеларството не престава да се обновява. Научната общност от цял свят търси отговори на най-наболелите въпроси – за високата смъртност и понижения имунитет на пчелните семейства, за агресорите и болестите в кошера.

Същевременно, новите технологии навлизат и в пчеларството. Създават се все по-усъвършенствани прототипи на „умен кошер”, кошерните системи се усъвършенстват, методите в пчеларството – също.

Една от основните задачи на разработваната интервенция е да осигури постоянно повишаване на знанията и уменията на пчеларите, членове на национално и регионално представителни браншови организации с включване на практически обучения, наред с оптимизирането на достъпа до информация и иновации.

Условия за допустимост:

  1. национално и регионално представителни браншови организации в сектор “Пчеларство” регистрирани съгласно националното законодателство;
  2. За всяка финансова година, бенефициентите по т. 1 могат да заявят само веднъж дейностите по т. 3.1. и/или 3.2. , финансирани по интервенцията.

Участниците в дейностите трябва да:

–              Са членове на национално и регионално представителни браншови организации в сектор “Пчеларство”;

–              Отглеждат  пчелни семейства под ветеринарномедицински контрол

Една дейност включва:

– Информационни семинари/лектории за повишаване на знанията по конкретни теми, насочени към сектор пчеларство

– Информационните семинари/лектории са: тематични срещи, на които ще се разглеждат и обсъждат конкретни приоритетни теми за пчеларството: маркетинг, право, ветеринарна медицина, управление на пчелното стопанство и др., имащи отношение към сектора, доказано чрез мотивирана обосновка.

– Допустимо е семинарите/лекториите да се провеждат в дневна, вечерна, дистанционна/онлайн/ или комбинирана форма, в зависимост от вида  и продължителността им. В рамките на дейността няма да се подпомагат земеделски стопани, които са били включени в семинари/лектории  на същата тема в рамките на програмния период.

Демонстрационни дейности и посещения на земеделски стопанства за краткосрочен обмен на опит.

Демонстрационните дейности са: практически занятия по определена тема с цел придобиване на информация и запознаване в реални практически условия с представяне на технологии и специализирана техника за извършване на различни пчеларски  дейности.

Дейностите могат да включват и консултантски услуги от външни експерти ( с доказани компетенции в съответната област – икономика, здравеопазване, маркетинг и т.н.), подпомагащи дейността на сдружението/организацията и членовете им.

За дейностите се изисква наличие на проект, включващ:

– кратка програма с времеви график на дейностите, резюме на темите, резюме на информационните семинари/лектории или  демонстрационни дейности, както и консултантски услуги, ако е приложимо. Към проекта се представя подробна финансова обосновка (разбивка на разходите).

Допустими разходи по дейностите – наем на зала, обучителни материали, посещение на пчелин с практическо занятие (разходи за транспорт – наем на транспортно средство), храна за участниците, когато обучението е над 6 часа в рамките на един ден, възнаграждения на лектори и  командировки съгласно Наредбата за командировките в страната на лекторите, ангажирани с провеждане на обучението.

Минимален брой участници в един семинар/лектория или демонстрационна дейност – 10 пчелари;

Продължителност на един семинар/лектория – минимум 12 часа

Продължителност на демонстрационна дейност – минимум 4 часа

Разходите за консултантски услуги представляват процент от стойността на проекта.

Сътрудничество със специализирани органи за изпълнението на изследователски програми в областта на пчеларството и пчелните продукти –

Подкрепа за научни изследвания

Допустими бенефициенти:

Университети и Висши училища с преподаване на предмет пчеларство; Научни институти и изследователски центрове, в които се извършват изследвания в областта на пчеларството; научни пчеларски организации, вписани в регистъра на Министерството на образованието и науката съгласно Закона за насърчаване на научните изследвания; Национално и регионално представителни браншови организации в сектор “Пчеларство”.

Описание на дизайна на интервенцията:

Едни от основните причини за нарушаване на здравословното състояние на пчелните семейства са промяната в климата (студена зима, къса и нетипична пролет, сухо и горещо лято), намаляващите площи с медоносна растителност и монокултурно земеделие, в т.ч. липсата на разнообразен прашец и употребата на пестициди при провеждане на растителнозащитните мероприятия. Всички тези неблагоприятни фактори водят до отслабване на имунната система на пчелите и отключват различни болести, а оттам до ниски добиви, недобри икономически резултати и намалена конкурентоспособност

Налице е силно изоставане на процеса на въвеждане на иновационните и технологични средства за ефективно функциониране на стопанствата в сектор пчеларство.

Интервенцията има за цел да стимулира сътрудничеството между пчеларите, национално и регионално представителни браншови организации и специализирани органи за прилагане на изследователски програми в пчеларството, внедряване на иновации и нови технологии в отглеждането, селекцията и организацията на пазара на меда и пчелните продукти, стимулиране на дигитализацията и повишаване на конкурентоспособността на производителите.

Подкрепата се предоставя за сформиране и функциониране на сътрудничество за прилагане на изследователски програми в областта на пчеларството и пчелните продукти.

Очакваният ефект от прилагане на интервенцията е да се допринесе в най-голяма степен за засилване и укрепване на връзките между пчеларите, национално и регионално представителни браншови организации и специализираните органи за изследователска дейност чрез прилагането на проекти с потенциал за развитие на сектора.

Прилагането на интервенцията има за цел да:

–  създава добавена стойност в пчеларството, чрез по-добро свързване на научноизследователската дейност и пчеларската практика и да насърчава по-широкото използване на наличните иновационни мерки;

–  установява връзка между участниците в областта на иновациите и съответните проекти;

–  насърчава по-бързо и по-широкообхватно прилагане на новаторските решения в практиката;

Условия за допустимост:

– Представен подробен проект на изследването, в т.ч. размерът на потенциалните ползи за пчеларството;

– Положителна оценка за потенциалните ползи за сектор пчеларство и оценка на реализираните резултати;

– Решение на компетентния орган за участие в интервенцията;

– Публикуване на резултатите от изпълнението на проекта, с цел достъп на всички пчелари до данните от изследването.

Допустими са разходи:

– пряко свързани с изпълнение на изследователската програма съгласно представен подробен план, в т.ч. финансов;

– за популяризиране на резултатите по проекта.

Консултантски услуги, техническа помощ, обучение, информация и обмен на добри практики, включително чрез работа в мрежа, за пчелари и пчеларски организации – 

Техническа помощ за пчелари и пчеларски организации

Важен фактор за устойчиво развитие на пчеларството продължава да бъде достъпът до модернизиране и обновяване на средствата за производство и първичен добив на пчелен мед и пчелни продукти, като част от подобряване на общите условия за производство в сектора. Същевременно, новите технологии навлизат в пчеларството. Създават се все по-усъвършенствани прототипи на „умен кошер”, кошерните системи за наблюдение работата и състоянието на пчелното семейство се усъвършенстват, методите в пчеларството – също.

Поради това считаме за необходимо подпомагането на горепосочената дейност да продължи и в новия програмен период, имайки предвид, че 44,3% от изплатената финансова помощ за 2020 г. се пада на нея, като и през 2021г. този процент се запазва спрямо общия изплатен бюджет.

Условия за допустимост:

– физически, юридически лица и сдружения на пчелари, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) да са регистрирани като земеделски стопани с пчелни семейства.

– Пчеларските кооперации да са регистрирани съгласно Закона за кооперациите

– Групите и организациите на производители на мед и пчелни продукти да са признати по съответния ред от МЗХГ;

– В случаите, когато кандидат за подпомагане е пчеларска кооперация или група и организация на производители на мед и пчелни продукти, или сдружение на пчелари, регистрирано по реда на ЗЮЛНЦ и сдружението не е земеделски стопанин, той може да кандидатства за подпомагане само на членовете си, които са регистрирани земеделски стопани;

Допустими са разходи за закупуване на техническо оборудване,  машини и съоръжения за добив и първична обработка на пчелни продукти, включително  закупуване на техническо оборудване и съоръжения за обезпечаване на дейности, свързани с отглеждането на пчелни семейства;

Кандидатът да притежават минимум 20 броя пчелни семейства към датата на кандидатстване;

Оборудването, допустимо по интервенцията се групира по видове и ценови стойности, съобразени с броя на пчелните семейства към момента на кандидатстването, както следва:

– от 20-49 броя пчелни сем.;

– от 50-149 броя пчелни сем. ;

– 150 и повече броя пчелни сем.

Капацитетът на техническото оборудване,  машините и съоръженията обект на подпомагане по интервенцията трябва да съответства на обема на дейност на кандидата, включително броя пчелни семейства, които отглежда към момента на кандидатстване

Пчелните семейства на кандидатите трябва да:

– се отглеждат в регистриран като животновъден обект пчелин, в съответствие с действащото национално законодателство ;

– са под ветеринарномедицински контрол и да са настанени в кошери, маркирани в съответствие с действащото национално законодателство.

Недопустими кандидати:

– получили финансиране за същия актив от по друга интервенция от СП  или закупен с подкрепата на Съюза или на национално ниво в период от 3/ 5 години, предшестващ покупката;

– извършващи дейности, свързани с производство и/или търговия със заявения за подпомагане актив;

 

 

Leave a Comment