Проектозакон предлага на следващото НС да насърчи ваксинирането, туроператорите и авиопревозвачите

самолет България ерМинистерският съвет прие Решение на Министерския съвет за одобряване на проект на Закон за изменение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците.

С предложеното изменение ще се възстанови нормативната база, въз основа на която е нотифицирана схема SA.58050, а именно: Държавната помощ за туроператори, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм“.

Съществуващата разпоредба ограничава конкуренцията на вътрешния пазар на Европейския съюз и на регионалния пазар, където сме заинтересовани да имаме силно конкурентно присъствие в условията на следпандемична обстановка. Освен това, реалната конкуренция насърчава доставчиците на туристически услуги, в лицето на туроператорите и въздушните превозвачи с валиден оперативен лиценз, да подобряват качеството на услугите, които предлагат, за да привлекат повече туристи и да увеличат своя пазарен дял.

Ще осигури недискриминация относно услугите на вътрешния пазар спрямо въздушните превозвачи с валиден оперативен лиценз в качеството им на доставчици на свързани пътнически услуги за туристическите пакети и ще обезпечи пропорционалност на мярката за държавна подкрепа.

Също така предложеното изменение, свързано с възможността за прилагане на ваксини срещу COVID – 19, е съобразено с политиката за насърчаване на ваксинирането и представлява ефективна мярка в тази посока. Предвид наличието на достатъчно количества ваксини в страната и възможността за поставяне на трета/втора или бустерна доза на лица, които не са приключили своята пълна ваксинация, както и възможността всички лица от посочените групи да получат ваксина срещу COVID – 19 през 2022 г., не следва да бъде преустановена поради изтичане на календарната 2021 г. С приемане на предложението ще се гарантира и по-нататъшната защита на очертания, контингент лица в борбата срещу COVID -19.

Leave a Comment