Агенцията по горите ще е подчинена на единствения бъдещ вицепремиер?

гораИзпълнителната агенция по горите очевидно ще излезе от опеката на Министерството на земеделието, храните и горите и ще се превърне в държавна агенция, подчинена на правителството. Такова искане имаше и при коалиционните преговори по тема Земеделие миналата седмица, когато се промъкна предположението, че ще се създаде министерство за климата.

Вече е разработена нова структура на правителството, съобщи БНР.

Очаква се вицепремиерът да е само един и именно той да отговаря както за работата на Агенцията по горите, така и за Национална служба за защита на природата – дирекция, която досега беше към МОСВ.

Друго, което партията „Продължаваме промяната“ е предложила на коалиционните си партньори, е Държавното предприятие за управление на язовирите да премине от икономическото към земеделското министерство.

Ще има ново министерство – на електронното управление, на чието подчинение ще са ГРАО, „Български пощи“ и Агенцията по вписвания.

Четирите формации, които ще участват в правителството, са се договорили най-високият пост в държавата – председател на Народното събрание, да се заема последователно от излъчени от коалиционните партньори депутати при мандат от една година. Така всяка формация ще има свой председател, ако правителството издържи 4 години. Говори се, че първият председател на НС ще е Корнелия Нинова.

 

 

Leave a Comment