Министерството на земеделието ще отиде при БСП?

МЗХГДнес президентът започна консултации с политическите формации, които вкарват свои представители в Народното събрание. Днес, понеделник, Румен Радев се среща с „Продължаваме промяната“, ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. Във вторник консултациите продължават с ИТП, „Демократична България“ и „Възраждане“.

При срещата на президента с „Продължаваме промяната“ (ПП), Кирил Петков заяви, че „на България ѝ е вече абсолютно належащо да има редовно правителство, което да защитава изцяло българския интерес, да решава спешните и неотложните проблеми, които могат да се решат само от едно правителство с пълен мандат и с работещ парламент.“ Лидерът на ПП увери президента, че новата партия е взела тази отговорност „присърце“.

Междувременно вече се говори, че в новото правителство ПП ще има 10 поста, БСП и ИТН – по 4, а ДБ – 3. Всяка политическа формация ще има свой вицепремиер.

По информация на националното радио БСП ще поеме Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), ново министерство, което ще отговаря за държавните предприятия, социалното и министерството на туризма. Един от 4-те вицепремиери ще е Корнелия Нинова.

Досегашният земеделски министър проф. Христо Бозуков е член на лявата партия, но кандидатурата му в служебното министерство не бе на БСП, а на Румен Радев. Това е подчертавано неведнъж от левицата, откъдето заявиха, че единствено предложението Янаки Стоилов да бъде министър на правосъдието в първия служебен кабинет е било гласувано в партийните среди.

Отговорът на всички въпроси ще бъде даден до края на седмицата.

Коалиционното споразумение след преговорите, които течаха в продължение на две седмици, вече е написано и е представено на партньорите на ПП. Те трябва да го разгледат и гласуват в собствените си структури, за да може до петък, както предположи Кирил Петков, да бъдат огласени новата структура и съставът на правителството.

Leave a Comment