Новият земеделски министър на Германия Йоздемир – „зелен“, вегетарианец, без опит в селското стопанство

Германската асоциация на фермерите приветства новия шеф на селското стопанство, който обяви, че ще работи за екологичните цели и няма да е противник на производителите и консуматорите на месо

Джем ЙоздемирЗелен вегетарианец с малък опит в селскостопанската политика може да не звучи като министър, който ще се хареса на фермерите в Германия.

Но главното земеделско лоби в страната приветства Джем Йоздемир, номиниран да ръководи министерството на земеделието при идващото правителство. Фермерите се надяват, че неговото политическо влияние може да им помогне да осигурят правителствени пари, за да помогнат за извършването на мащабни промени в околната среда, изисквани както от Берлин, така и от Брюксел.

Йоздемир – 55-годишен депутат, бивш съпредседател на зелената партия и бивш член на Европейския парламент – спечели номинацията като част от коалиционното споразумение миналата седмица между Зелените, Социалдемократите и либералните Свободни демократи, пише „Политико“.

„Той се смята за прагматик и идва от Баден-Вюртемберг, като мен“, каза Йоахим Руквид, ръководител на Германската асоциация на фермерите (DBV), имайки предвид родната си провинция в югозападната част на страната. „Това е добра основа за сътрудничество.“

Руквид каза, че би било „предимство да има виден човек като г-н Йоздемир в министерството на земеделието“.

Топлото му посрещане идва, когато германските фермери са изправени пред редица нови мерки както на национално, така и на европейско ниво, за да направят хранителната система по-екологична.

Оптимистичното отношение на лобито на фермите е особено поразително, като се имат предвид големите промени, предвидени в коалиционното споразумение, според което социалдемократът Олаф Шолц ще наследи Ангела Меркел като германски канцлер след дни.

Плановете включват разширяване на биологичното земеделие отвъд настоящите цели; значително намаляване на употребата на пестициди; и създаване на нов етикет за храните от месо, посочващ как е бил третиран добитъкът преди и по време на клането.

Йоздемир даде да се разбере, че възнамерява да поддържа тези зелени цели, но не възнамерява да води кампания срещу яденето на месо. Това ще дойде като известно облекчение за месната индустрия в страната, която превърта десетки милиарди евро всяка година.

„Тези, които искат да ядат месо, са добре дошли да продължат да го правят. Тези, които произвеждат месо, също могат да произвеждат, но като  вземат предвид хуманното отношение към животните и опазването на климата, а не в ущърб на нашата околна среда“, каза Йоздемир пред вестник от местния избирателен район. .

Една от най-големите промени в коалиционното споразумение се отнася до финансирането от ЕС: партиите обещаха да преразгледат обосновката, използвана за раздаването на тези субсидии, която досега е била най-вече въз основа на това колко земя притежава даден фермер. Вместо това те искат да гарантират, че „директните плащания могат да бъдат адекватно заменени с възнаграждаване на усилията за климата и околната среда“.

Подобни предложения често предизвикват оплаквания от страна на земеделските производители за допълнителна бюрокрация. Но Ренате Кюнаст, която в момента е депутат и помогна за преговорите по селскостопанската глава от коалиционния пакт, казва, че времената са се променили.

„Все повече млади хора стават вегани или вегетарианци, а политиката има за задача да обедини климата, биоразнообразието, икономическите интереси и интересите на потребителите“, каза Кюнаст.

Но Руквид от DBV също предупреди, че фермерите не могат да бъдат оставени сами да поемат разходите за „огромния процес на трансформация“, очакван от новата коалиция, намеквайки за потенциално напрежение.

„Коалиционната сделка ясно посочва, че трябва да се осъществи трансформация… но всичко това е много неясно и неконкретно и трябва да говорим за това“, каза Руквид.

Свежо лице в земеделието

Йоздемир, който ще стане първият федерален министър в Германия от турски произход, е високопоставена фигура в Зелената партия. Той беше съпредседател на партията в продължение на десетилетие от 2008 до 2018 г. Но той няма предишен конкретен опит в селското стопанство, като се фокусира главно върху въпроси като миграцията, външните работи и транспортните въпроси.

Това е голяма разлика в сравнение с предишния федерален министър Юлия Кльокнер от християндемократите, която имаше професионални и лични връзки със земеделието, отгледана в семейство на винопроизводител и спечелила наградата за немско вино Queen в младостта си.

Но Кюнаст твърди, че външната перспектива на Йоздемир означава, че той ще бъде добър министър на земеделието за страната, дори и да не е по вкуса на някои в сектора.

Кльокнер, която се опитваше да направи компромиси по отношение на регулиране на пестицидите, докато беше на поста, се сблъска с протести. Като се има предвид, че Зелените не възнамеряват да отпускат новите правила, някои се готвят за по-голямо напрежение, след като преговорите станат сериозни.

„Много лидери на общественото мнение в селското стопанство изпитват дълбоко отвращение към Зелените в министерството и със сигурност има ясно отхвърляне от мнозинството“, каза Фридрих Остендорф, бивш депутат от Зелените, който беше говорител на партията по въпросите на селското стопанство до по-рано тази година и самият той биологичен фермер. „Винаги получаваме остри реакции от фермерите, които са отчасти оправдани, но отчасти напълно преувеличени и погрешни.“

Йоздемир каза наскоро пред Франкфуртер Алгемайне Цайтунг, че ще работи за съгласуване на целите за предотвратяване както на намаляването на биологичното разнообразие поради определени земеделски практики, така и на фалита на самите ферми.

„Земеделските производители… нямат нищо против опазването на климата и видовете, но не искат да останат сами с разходите. В това отношение съм сигурен, че ще проведа емоционални дискусии с финансовия министър“, каза той .

Всъщност тези разговори изглеждат трудни, като се има предвид, че изборът за финансов министър е Кристиан Линднер – фискално настроеният лидер на Свободните демократи. Руквид отбеляза, че експертите са изчислили, че ще струва на страната до 4 милиарда евро годишно, за да компенсира фермерите за желаните реформи за хуманно отношение към животните.

Остендорф предполага, че част от разходите в крайна сметка ще се поемат от потребителите, които в крайна сметка плащат по-високи цени за месо – въпреки че това няма да бъде въпрос от лично загриженост за вегетарианеца Йоздемир.

Leave a Comment