БАСФ стартира Глобална програма за въглеродно ефективно земеделие, която ще позволи намаляване емисиите на CO2

БАСФ ще изгради глобална рамка, чрез която земеделците ще генерират въглеродни кредити от признати сертифициращи органи, което ще им донесе допълнителни приходи
Програмата ще стартира в началото на 2022 г.

Основни цели:

  • Подпомагане на земеделските производители да отглеждат културите по устойчив и въглеродно ефективен начин
  • Допълване на ангажимента на БАСФ за устойчивост и намаляване на CO2 емисиите с 30% на тон продукция до 2030 г.
  • Програмата ще стартира в началото на 2022 г.
БАСФПрограмата за въглеродно ефективно земеделие: От семена до дигитални решения в практиката и при управлението на торовете

Земеделието допринася за около 20% от CO2 емисии в световен мащаб, затова и въглеродно ефективните земеделски практики са изключително важни в борбата с климатичните промени. БАСФ Решения в земеделието ще стартира програма, която позволява на фермерите да проследяват и да се възползват от практики, които намаляват CO2 емисии. По този начин компанията допринася за борбата срещу климатичните промени. Глобалната програма за въглеродно ефективно земеделие ще стартира в началото на 2022, и ще подпомогне БАСФ в ангажимента за намаляване на въглеродния отпечатък на тон продукция с 30% до 2030 г. – при пшеница, соя, ориз, рапица и царевица.

Глобалната програма за въглеродно ефективно земеделие ще подпомогне устойчивите земеделски практики и възможно най-доброто използване на пълното портфолио на БАСФ – от семена, иновативни продукти за конвенционална и биологична растителна защита, до дигитални решения за земеделието и решения за управление на торенето.

Програмата ще бъде изградена на базата на инструменти за устойчивост, които оценяват възможните подобрения и  насочват фермерите към балансирани решения за повишаване на устойчивостта. Ще подпомогне намаляването на емисиите и задържането на повече въглерод в почвата.

БАСФ ще изгради глобална рамка, която ще позволи на земеделските стопани да генерират т.нар. въглеродни кредити от признати сертифициращи органи, което ще доведе до допълнителни приходи от намаляването на въглеродните емисии.

Цялостен подход: По-високи добиви и по-добри почви

Фермерите имат важна роля за постигането на нетни нулеви емисии на парниковите газове и ограничаване на глобалното затопляне. Програмата на БАСФ обхваща цялостен подход за осигуряване на по-висок добив, като допълнително ще се повиши устойчивостта в селскостопанските дейности и ще се увеличи производителността.

„Стартирането на нашата Глобална програма за въглеродно ефективно земеделие е доказателство за нашия силен ангажимент към устойчивото земеделие. Ще дадем възможност на фермерите по целия свят да подобрят състоянието на почвите, да намалят емисиите, да задържат въглерод и в същото време да бъдат възнаградени за усилията си в борбата с климатичните промени,” заяви Винсент Гроу, президент на  БАСФ Решения в земеделието.

Платформата Xarvio® и инструментът AgBalance   

БАСФ Решения в земеделието стартира първите многогодишни полски изпитвания. Те са насочени към устойчивите земеделски практики, задържане на въглерод в почвата и намаляване на емисиите на ниво земеделско стопанство. Резултатите от изпитванията ще доведат до решения, които ще помогнат на фермерите да се възползват от иновативните технологии на БАСФ, силата на дигиталните решения в земеделието  чрез платформата Xarvio®, както и от международно признатия инструмент за оценка на устойчивостта AgBalance®.

AgBalance® оценява данни и изготвя информирани решения за подобряване на устойчивостта.

През 2022 г. БАСФ ще разширява своето сътрудничество със съществуващите си партньори и ще търси активно нови партньорства, които да включват управлението на въглеродните емисии. 

За подразделението на БАСФ „Решения в земеделието“

С бързо разрастващото се население светът все повече зависи от способността ни да развиваме и поддържаме устойчиво земеделие и по-здравословна околна среда. Работейки заедно със земеделски стопани, специалисти в сферата на селското стопанство, експерти по управление на вредителите и други, нашата роля е да помогнем това да стане възможно. Инвестираме интензивно в научноизследователска дейност и предлагаме богато продуктово портфолио, включително семена, конвенционална и биологична растителна защита, управление на торенето, контрол на вредителите и дигитални решения за земеделие. С експертни екипи в лабораториите, на полето, в офисите и производството ние свързваме иновативното мислене и утвърдени решения, за да създадем реални, практически идеи, които работят за земеделските стопани, за обществото и планетата. През 2020 г. нашето подразделение генерира продажби в размер на 7.7 милиарда евро. Повече за отдел Решения в земеделието в България търсете на www.agro.basf.bg 

За БАСФ

В БАСФ създаваме химия за устойчиво бъдеще. Комбинираме икономическия напредък с опазване на околната среда и социална отговорност. Над 110,000 служители в БАСФ допринасят за успеха на нашите клиенти в почти всички икономически сектори и почти всяка държава по света. Нашето портфолио е организирано в шест подразделения: „Химикали“, „Материали“, „Промишлени решения“, „Технологични решения за повърхности“, Хранене и грижа“ и „Решения в земеделието“. БАСФ генерира продажби в размер на 59 милиарда евро през 2020. Акциите на БАСФ се търгуват на Фондовата борса във Франкфурт (BAS) и като Американски депозитарни разписки (BASFY) в САЩ. Още информация за БАСФ България търсете на www.basf.com/bg/bg

 

Leave a Comment