СЗО: Съществуващите ваксини трябва да действат и срещу Омикрон

ваксинаСъществуващите ваксини трябва да защитават хората, които са се заразили с варианта Омикрон, от тежки случаи на Ковид. Това заяви д-р Майк Райън от Световната здравна организация (СЗО).

„Имаме високоефективни ваксини, които са се оказали ефективни срещу всички варианти досега, по отношение на тежко заболяване и хоспитализация, и няма причина да очакваме, че за Омикрон няма да е така“, каза д-р Райън, директор по спешни случаи на СЗО, пред АФП.

Изявлението идва, след като първите лабораторни тестове на новия вариант в Южна Африка показаха, че ваксинираните с Пфайзер могат частично да избегнат зараза с Омикрон.

Д-р Райън каза, че първоначалните данни предполагат, че Oмикрон не прави хората по-болни от Делта и други щамове.

Новото южноафриканско проучване, което все още не е рецензирано от партньори, установи, че ваксината Pfizer/BioNTech може да доведе до 40 пъти по-малко неутрализиращи антитела срещу Oмикрон, отколкото срещу оригиналния щам Covid.

Но способността на Омикрон да избягва антителата срещу ваксините е „непълна“, заяви проф. Алекс Сигал, вирусолог от Африканския институт за здравни изследвания, който ръководи изследването.

Той посочи, че резултатите, базирани на кръвни изследвания от 12 души, са „по-добри, отколкото очаквах от Омикрон“.

Проф. Сигал каза, че ваксинацията, комбинирана с предишна инфекция, все още може да неутрализира новия вариант на Ковид. Това предполага, че бустерите могат да донесат значителна полза.

Учените смятат, че предишна инфекция, последвана от ваксинация или бустер, вероятно ще повиши нивото на неутрализация и вероятно ще предпази хората от тежко заболяване.

Повече данни за това колко добре работи ваксинацията с Пфайзер срещу Омикрон се очаква да бъдат публикувани през следващите дни.

Все още няма значими данни за това как ваксините на Модерна, Джонсън и Джонсън и други се държат срещу новия вариант.

Омикрон е най-силно мутиралата версия на коронавирус, открита досега.

За първи път е идентифициран в Южна Африка, където сега има скок в броя на хората, заразени с Ковид-19.

Но способността на Омикрон да причинява тежко заболяване все още не е ясна.

Д-р Антъни Фаучи, главният експерт по инфекциозни болести в САЩ, каза, че ранните доказателства сочат, че Омикрон може да бъде по-предаваем, но по-малко тежък.

Leave a Comment