НАП отчете рекордни приходи! Плащанията на корпоративния данък са с 80% повече

Териториалната дирекция в Пловдив събра 3,016 млрд приходи, от които с 56% повече корпоративен данък, 17% над миналогодишния данък на физическите лица и 11 на сто отгоре осигурителни вноски

Над 25,7 млрд. лева са приходите, постъпили в НАП от началото на годината до края на ноември. Това са с почти 3,7 млрд. лв. повече спрямо същия период на 2020 г., което е рекорден ръст, съобщиха от приходната агенция.

Общо данъчните приходи от януари до 30 ноември възлизат на над 14,7 млрд. лева. Сред тях данъкът върху доходите на физически лица е близо 3,9 млрд. лв., над 3,1 млрд. лв. е корпоративния данък и 7,5 млрд. лв. ДДС.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски до края на ноември надвишава 10,5 млрд. лв., като от тях над 6,2 млрд. лв. са за Държавно обществено осигуряване, 2,7 млрд. лв. – за здравноосигурителни вноски и 1,5 млрд. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративен данък – над 80%, като това основно се дължи на по-ранните срокове за плащане на авансовите вноски. Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 16%, а постъпленията от осигурителни вноски растат устойчиво с почти 10% спрямо същия период на миналата година, допълват от НАП.

„Уверени сме, че с тези темпове, ръстът на приходите през 2021 г. ще надмине очакванията ни. Увеличението на доброволното деклариране и плащане от бизнеса и гражданите се дължи на партньорския подход от страна на НАП, фокусът ни към големите данъчни рискове и единното прилагане на закона“, коментира изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

НАП в ПловдивНад  3 016 млн. лева са приходите, постъпили в по сметките на ТД на НАП Пловдив от началото на годината до края на ноември, съобщиха от териториалната дирекция. Това са с почти 360 млн. лева повече спрямо същия период на 2020 г.

Общо данъчните приходи от януари до 30 ноември възлизат на 1 460 млн. лева, като данъкът върху доходите на физически лица е 514 млн. лева343 млн. лева е корпоративния данък и 586 млн. лева е данъка върху добавената стойност.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски до края на ноември е 1 513 млн. лева,  в това число 906 млн. лева са за държавно обществено осигуряване, 405 млн. лева – за здравноосигурителни вноски и 203 млн. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративен данък – над 56 %, като това основно се дължи на промяната в сроковете за плащане на авансовите вноски.  Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 17 на сто, а постъпленията от осигурителни вноски растат устойчиво с почти 11 на сто спрямо същия период на миналата година, допълват от НАП.

Leave a Comment