Само един от 20-те земеделски министри от прехода досега изкара пълен мандат

Десислава Танева е най-дълго управлявалият аграрен министър

МЗХДнес земеделците се питат кой ще бъде новият аграрен министър. Появи се името на 35-годишния Стефан Бурджев, депутат от БСП, но Мехмед Дикме смята, че Бурджев е само стръв за вниманието, а истинският бъдещ министър стои зад него.

Ще е много добре, ако бившият земеделски министър не греши, защото земеделието е по-непроходимо от амазонската джунгла за човек без административен опит, който тепърва трябва да навлиза в българското и европейското законодателство. И рискът от сериозни грешки ще му е в кърпа вързан, което няма да толкова фатално за него, колкото за фермерите. Но, така или иначе, след броени часове и тази загадка ще отпадне.

Принципно у нас министерските постове са изключително нестабилни. Едно, защото самите правителства са били сваляни предсрочно от власт, друго – защото част от кабинетите са били служебни и с малък мандат, трето – поради скандали в самите министерства.

Венцислав ВърбановИсторическите данни от прехода, започнал в края на 1989 г., досега, показват, че само един аграрен министър от общо 20-те за периода от 32 години, е изкарал пълен мандат. Това е Венцислав Върбанов (в правителството на Иван Костов), който управляваше селското стопанство от 21 май 1997 г. до 24 юли 2001 г. В момента той е председател на Асоциацията на земеделските производители в България, а също и фермер.

Двама от министрите са били близо до пълен мандат. Единият е Мехмед Дикме (24 юли 2001 – 23 февруари 2005 г.), другият е Мирослав Найденов (27 юли 2009 – 13 март 2013 г.).

Мехмед Дикме бе свален от поста от лидера на ДПС Ахмед Доган заради „Булгартабак“.

Мирослав Найденов пък трябваше да напусне министерския кабинет заради оставката, подадена от Бойко Борисов по време на бунтовете за скъпата електроенергия. Найденов обаче така или иначе беше на прицел заради скандалните заменки, започнали по времето на тройна коалиция с премиер Сергей Станишев, но продължили и по време на неговия мандат.

Десислава ТаневаКато календарно време, Десислава Танева е управлявала земеделското министерство най-дълго – общо 5 години. Тя имаше два мандата като министър – от 7 ноември 2014 г. до 21 януари 2017 г. и от 15 май 2019 г. до 12 май 2021 г.

Имаме още двама земеделски министри, които два (три) пъти са били служебни министри. Единият е Румен Христов (СДС), който е владеел министерския кабинет в правителствата на Ренета Инджова и на Стефан Софиянски. Сумарно, той е заемал поста почти 7 месеца.

Другият е проф. Христо Бозуков – служебен министър при управлението на Огнян Герджиков и при двата кабинета на Стефан Янев. Така службата му в министерството е близо година.

 

Leave a Comment