Евтиният роуминг в границите на ЕС бе удължен до 2032 г.

джиесемЕвропейският парламент се споразумя с държавите членки на ЕС за удължаване на евтиния роуминг в границите на съюза. Новият регламент ще влезе в сила от 1 юли 2022 г. и ще действа до 2032 г.

Безплатният роуминг в ЕС беше въведен през 2017 г. и изтича в края на юни догодина.

Благодарение на него гражданите на ЕС не могат да бъдат обект на допълнителни такси за разговори или съобщения.

Те ще могат да се обаждат, да изпращат текстови съобщения и да използват мобилни данни, докато пътуват в рамките на ЕС, без допълнителни разходи и със същото качество, което им се предоставя у дома. Гражданите ще имат подобрен достъп до комуникации за спешни случаи, независимо къде се намират в Европа.

Пътуващите могат да се сблъскат с изненадващо високи сметки, когато телефонът им се свърже с извънземни мрежи, например ако са в самолет или лодка. Новият регламент гарантира по-добра информация и автоматично прекъсване на подобни услуги, когато сметката достигне цена от 50 евро или друг предварително определен лимит. Операторите могат да предложат допълнителни услуги, като например възможността да се откажат от роуминг на самолети и лодки.

При спешни случаи гражданите ще имат по-добър безплатен достъп до комуникации, включително местоположение на обаждащия се. Операторите ще гарантират, че те са информирани за възможността за достъп до службите за спешна помощ чрез „112“ и други алтернативни средства за достъп, като например чрез текст в реално време или налични приложения за хора с увреждания. До юни 2023 г. операторите автоматично ще информират клиентите чрез текстово съобщение за наличните алтернативни начини за достъп до службите за спешна помощ.

Leave a Comment