Българска асоциация „Биопродукти“ отбелязва 12-ти рожден ден

биопроизводители

Българска асоциация „Биопродукти“ отбелязва на 11 декември 12-ия си рожден ден.

Членове на асоциацията са над 280 сертифицирани фермери, преработватели, търговци, институти и фирми.

„Биопродукти“ винаги е била активна в обсъждането на земеделските политики и позициите, които е защитавала, са били базирани не на политическо говорене, а са защитавани с факти.

Биопроизводителите получиха сериозен удар през програмния период 2014-2020, когато още на втората година стана ясно, че бюджетът е изчерпан и нови бенефициенти не може да има.

Години наред земеделското министерство не разрешаваше сертифицираните производители, които получаваха подпомагане по мярка 11 от ПРСР, да разширяват стопанствата си. Много от онези, които имаха поет ангажимент през предишния програмен период (2007-20013 г.) ,се оказаха без компенсаторни плащания и по тази причина се върнаха към конвенционалното производство. Така заложените цели за увеличаване на биологичните площи не само че не бяха изпълнени, но биологичното земеделие се сви допълнително. Допълнителна причина за това бяха множеството рестрикциите към регистрираните биологични стопани, които водеха до санкции.

По повод днешния рожден ден председателят на асоциацията Албена Симеонова се обърна към колегите си с думите:

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ „БИОРОДУКТИ“!

12 години борба за признание на биопродуктите, произведени в България. 12 години борба с вятърни мелници. Посрещахме и изпращахме министри – добри и лоши. Чиновници – разбрани и неразбрани.

Не се отказахме от каузата, не спряхме да сме емисари.  Като възрожденци налагахме производството без  пестициди,  без химия,  без ГМО.  Защото нашата продукция се грижи за  здравето на децата ни! Мисията ни за чиста околна среда – почви, въздух, биоразнообразие, все повече има смисъл.

Работата на биофермера  е  вдъхновение.  Много често пренебрегвана и унижавана.

Но вие, момичета и момчета биопроизводители, не спряхте, не се отказахте. Нашите деца вече поемат работата ни успешно. И така трябва! Защото за да оцелее, човечеството трябва да заложи не на алчното земеделско печалбарство,  бълващо болни храни,  натъпкани с химикали,  а на биологичния продукт,  произведен с много любов в полетата и фермите, пълни с пчели и пеперуди. Където ухае на билки и здраве!

Честити да сте,  Български биопроизводители!

Агро Пловдив честити празника на биопроизводителите и им пожелава в личен и семеен план здраве, много радости и успехи, а в професионален – отзивчиви пазари и справедливи цени на трудно произведената биологична продукция! Пожелаваме още: Никога не се отказвайте от пътя, по който сте поели! Той е правилният както за вас, така и за здравето на хората!

Leave a Comment