И през 2014-2020 г. доходите на земеделските работници не са достигнали средната заплата

Европейската комисия публикува доклад за резултатите от ОСП за 2014-2020 г

работничка на полето с лавандулаДоклад на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕК, който прави преглед на изминалия програмен период 2014-2020 г. установява, че ОСП се е представила добре при осигуряването на справедлив стандарт на живот за земеделските производители, осигуряване на стабилна, безопасна и здравословна храна и предоставяне на ясна информация за храните на потребителите в ЕС. Резултатите в подобряването на опазването на околната среда и действията по отношение на климата обаче бяха смесени.

Докладът също така отбелязва, че потенциалът на ОСП не е напълно реализиран и че ОСП трябва да направи повече, за да подкрепи устойчивостта на селското стопанство в ЕС.

Докладът констатира, че средният факторен доход за ЕС на работник се е увеличил с 15% между 2013 г. и 2019 г. Въпреки това увеличение разликата между доходите от земеделие и средната заплата в цялата икономика остава значителна.

Общата факторна производителност за селското стопанство в ЕС се е увеличила с 6% между 2013 и 2019 г., а производителността на труда се е увеличила с 24% между 2014 и 2020 г.

Въпреки това беше постигнат малък напредък по отношение на справедливостта на разпределението на директните плащания, като 20% от бенефициентите на ОСП продължават да получават 80% от плащанията. Това е въпреки факта, че разпределението на подкрепата по ОСП е социално приобщаващо, като половината от бенефициентите са стопанства с по-малко от пет хектара.

Климат

До 2019 г. 8% от земеделските земи в ЕС са били под биологично земеделие, което отразява значително увеличение спрямо предходните години. Две трети от тази биологично обработвана земя получи подкрепа за ОСП през 2019 г.

Емисиите от селското стопанство са с 20% по-ниски от нивата от 1990 г. Този спад е в стагнация от 2010 г., но селскостопанското производство се е увеличило с 9%, което отразява значително намаляване на емисиите на единица произведена продукция. Това показва, че могат да се извлекат поуки от повишаването на ефективността, което може да даде насоки за значителните подобрения, необходими в бъдеще

Балансирано териториално развитие

Заетостта в селското стопанство на ЕС достигна 9 милиона еквивалента на пълен работен ден до края на 2019 г. Спадът на работната сила в селското стопанство на ЕС се забави до -1,4% годишно, спрямо -3,5% годишно през периода 2005-2011 г.

 

Leave a Comment